Jump to content

Láss, láttass, de mértékkel

2016. 03. 17. 18:00

A közösségi oldalaknak megvan az az előnye, hogy távol élő, régen látott, akár elfeledett emberekkel felvehetjük a kapcsolatot. Azaz a kapcsolatlétesítés és tartás egyik új platformja, ahol egyben megoszthatjuk gondolatainkat is.

Nincs is azzal semmi probléma, ha az online világban is jártas az ember. Él is egy olyan mondás, miszerint, akinek nincs Facebookon profilja, az nem is él. Valóban volt egy időszak, amikor szinte mindenki facebookolt, de sokan hagyták el amiatt az oldalt, mert túl sokat tudtak meg másokról, olyat, amire egyáltalán nem kíváncsi. Esetleg saját maga esett áldozatul inzultusnak a közösségi oldalnak köszönhetően. A közösségi oldalak használata nem csak a fiatalok kiváltsága. Az idősebbek is egyre többen regisztrálnak, egyes édesanyák pedig olthatatlan vágyat éreznek arra, hogy akár újszülött, kicsi gyermekük részére is készítsenek saját profilt, ahová képeket tölthet fel róluk. A közösségi oldalak leggyakrabban alkalmazott funkciója tehát éppen a képek feltöltése. Azért csak óvatosan, mert könnyen válhatnak visszaélések áldozatává. Olyan képet rakjunk fel internetre, amely vállalható. Ha több személy is látható egy fotón, akkor illő megkérdezni a szereplőket, hogy nem zavarja-e, ha saját oldalunkon megjelentetjük a közös fotót. Elképzelhető ugyanis, hogy olyan képet szeretnénk másokkal megosztani, amely a képen szereplőnek egyáltalán nem tetszik. Ebből komoly jogi vita sülhet ki. Gyermekeinkkel kapcsolatosan is érdemes vigyázni, hogy pucér képet ne tegyünk közzé róluk, mert későbbi életükre kihathat.

Nem is érdemes túl sok fotót feltölteni, és főleg válogassuk meg annak idejét. Ha ugyanis mindez munkaidőben történik, nem biztos, hogy a főnök is lájkolni fogja a képet. Hiába csak néhány másodperces művelet képeket kirakni, akkor sem munkaidőben kell, mert szintén komoly következménnyel járhat.

Az, hogy mi történik velünk, az leginkább csak nekünk fontos, minket érdekel. Ne terheljünk másokat, ismerőseinket olyan felesleges információval, hogy épp most merre járunk, mit csinálunk, mert fárasztóvá és unalmassá válhatunk mások számára. Főleg akkor, ha valaki csak olyan ismerősünk, akivel évente néhány alkalommal (vagy még annyiszor sem) találkozunk. Gondolj bele, hogy te sem vagy kíváncsi mások életének minden mozzanatára. Nos, fordítva is így van. Ezen a téren is érvényes a kevesebb néha több elve.

A közösségi oldal lényege, hogy ismerősökkel felvehessük a kapcsolatot. Olyanokkal, akik távol élnek. Olyanokkal, akikkel évek, akár évtizedek óta nem láttátok egymást, de jól esik online kapcsolatba lépni velük. Ismerősünk még a közösségi oldalon is csak az legyen, akit valóban ismerünk.

Tartózkodj attól is, hogy minden adatodat megoszd a közösségi felületen. Nem kell azt mindenkinek látnia. Erre szolgál az olyan egyéni beállítás, amellyel szabályozhatod, hogy ki és milyen adataidat láthassa.

Az online világ a maga rosszfiúit is megszülte, így számtalan eset ismert zaklatásról. Óvd magad és gyermekedet ezektől!

(Forrás: bostonglobe.com/kép)