Jump to content

Zika lázban a világ

2016. 02. 04. 17:00

Nincs olyan év, hogy valamilyen járvány ne ütné fel a fejét a világban. A történelem során számos halálos járványos tizedelte az emberiséget, de az orvostudomány sokat fejlődött. Van-e okunk félni?

A média tele van zika vírus terjedésével szóló hírekkel. A vírus nem ismeretlen a tudósok körében, ugyanis már 1947-ben felfedezték majmokban, és többször idézett elő gyors lefolyású járványokat ázsiai országokban. Nigériában azonosították be zika vírus jelenlétét emberben 1968-ban. Az egyiptomi csípőszúnyogok által terjesztett vírus ellen természetes védettsége nincs az embereknek, így szinte semmi nem gátolja a gyors terjedést. 2015 első negyedében ütötte fel a fejét Amerikában, akkor azonosították emberben újból a kórokozót, és egyidejűleg Brazíliában is. Habár szúnyog a fő terjesztő, azonban a vírus megtalálható a fertőzött ember testnedveiben is, így a zika emberről emberre is terjedhet. A legtöbb esetben a fertőzött személyek alig, vagy egyáltalán nem is érzékelik a fertőzést. A vírust elkapó személy olyan tüneteket produkálhat, mint láz, kiütés, izomfájdalom, fejfájás, kötőhártya-gyulladás, amelyek azonban nagyjából egy hét alatt teljesen elmúlik. Vagyis a gondot egyáltalán nem a fertőzött személy állapota jelenti. Sokkal nagyobb veszélyben vannak a még méhen belül fejlődő magzatok, hogy a magzatokra, tragikus hatással lehet a fejlődő életre. A zika vírus számlájára írható a kisfejűség, azaz a mikrocephalia.

A zika vírus Ugandában kezdte meg világhódítását. Ott lappangott jó ideig, aztán elkerült Nyugat-Afrikába, Ázsiába és Brazíliába is. Mivel az állapotos nők és magzataikra nézve veszélyes a vírus, így sok dél-amerikai országban féltik a nőket a babavállalástól. Egyáltalán nem bizonyított, hogy minden kisfejűséggel született gyermek a zika vírus számlájára írható, de az tény, hogy a mikrokefál gyerekek száma ez időszakban megnőtt.

Mára már zika vírussal fertőzött személyeket azonosítottak európai országokban is: Ausztriában, Németországban, Svájcban, Svédországban, Dániában, Hollandiában is.

Brazíliában katonák százezreit vetik be azért, hogy felvegyék a harcot a csípőszúnyogok ellen, irtószereket alkalmaznak, hogy a járványt megfékezhessék. Védőoltás híján, csakis a megelőzésre van lehetősége az emberiségnek egyelőre.

Hazánkban az ilyen trópusi szúnyog nem található meg, mert nem életképesek a hűvösebb klíma miatt. Az éghajlat melegedése azonban esélyt adhat arra, hogy ezek a szúnyogok valamikor a jövőben új területeket hódítanak meg.

(Forrás: theconversation.com/kép)