Jump to content

Mi alapján választunk?

2015. 12. 12. 12:00

Ha két tárgy vagy lehetőség közül választhatunk, és az egyik vonzóbb, mint a másik, egyértelműen a számunkra kedvezőbb az, amire rábólintunk. Sok esetben, de nem mindig.

Előfordulnak olyan szituációk, amikor látszólag kedvezőtlen lehetőséggel élünk, és megmagyarázhatatlan tényezők arra késztetnek, hogy mást válasszunk, mint ami ésszerű lenne, mindezt önként, befolyásolás nélkül. Kutatók figyelmét is felkeltette, ezért a vizsgálatra jelentkező alanyokkal folytattak kísérletet. Annyi volt csak a feladatuk, hogy egy szemmel láthatóan rosszabb minőségű, és egy sokkal szebb kivitelezésű toll közül válasszák ki azt, amelyik jobban tetszik. A választás természetesen a jobb minőségű felé billent. A kutatók a döntésen nem lepődtek meg, ám a céljuk az volt, hogy bebizonyítsák, a kutatási alanyok önszántukból is tudnak a rosszabb minőségből választani, méghozzá sokan. Azt gondolták ki, hogy a rosszabb és jobb minőségű toll mellé még három-három másik tollat is tesznek. Így már összesen négy-négy toll közül lehetett válogatni, csakhogy a gyengébb minőségű toll külseje ugyanúgy gyatrább volt, viszont színes külsővel. Ám a jobb minőségű toll mellé három műanyag toll került. A kétkupacnyi toll közül kellett az embereknek a szimpatikusabbat kiválasztani.

Mindegy, hogy a négy toll mindegyike gyengén fogó, minőségileg igen silány darabok voltak, viszont jól mutattak, mert színes külsővel rendelkeztek. Az is mindegy volt, hogy a másik négy toll közül három valóban nem volt igazán kiváló íróeszköz, azonban a negyedik tényleg szépen fogó, kiműveltebb, tartósabb darab volt. Azonban mivel a körülötte lévő tollak nem emelték ki a tömegből, így ezt a négy tollat csak a jelenlévők alig fele választotta volna.

A gyermekek a legőszintébbek, éppen ezért száznegyven hét év körüli gyermeket vontak be egy kísérletbe. Arra kérték meg őket, hogy egy piros vagy egy kék alapon fehér csíkos üveggolyó közül válasszanak. Volt valami olyan plusz a csíkos golyóban, amely közel 90%-os kiválasztást érdemelt. Hasonlóan jártak el ez esetben is a szakemberek, mint a tollak esetében, ugyanis mindkét üveggolyó mellé még hármat tettek. A csíkos kapott még eltérő színű, minta nélküli társakat. A piros mellé is más színű golyók sorakoztak, minta nélkül. A gyerekek ekkor már nem találták olyan vonzónak a csíkos üveggolyót és társait, mert nem volt egységes a szett. A piros és a többi minta nélküli golyó sokkal harmonikusabban nézett ki együtt, mint a másik csapat. A legtöbb gyermek választása most a piros csapatra esett.

Az emberek többségének számít az összhang. Jó a szemnek és a léleknek is, ha az együvé tartozó tárgyak valamilyen tulajdonsága tartja egyben, legyen az szín, alak, bármi. Az ilyenfajta hasonlóság még a döntéseinket is képes befolyásolni. A tudósok még inkább arra a következtetésre jutottak, hogy nem is aszerint rendezzük csoportokba és választjuk szét a tárgyakat, hogy hasonlítsanak egymásra, hanem inkább az egyszerűségre törekszünk.

(Kép forrása: cut-e.com.au)