Jump to content

Pezsgős titkok - 1. rész

2015. 12. 10. 10:00

Az ünnepek a jó ételek és a minőségi italok fogyasztásának időszaka. Ilyenkor hajlamosabbá válunk többet költeni finomságokra még akkor is, ha januártól szűkebbre kell az övet szorítanunk. Az egész év stílusos lezárását szeretnénk megünnepelni, az óévet méltón elbúcsúztatni.

A szilveszteri hangulathoz a jó hangulat, a tánc, a mulatság, a finom falatok és a pezsgő szervesen hozzátartozik. Nincs szilveszter pezsgő nélkül. Ilyenkor még azok is pezsgős poharat vesznek a kezükbe, akik egyáltalán nem rajonganak ezért a szénsavas italért. Aki kedveli, aki szívesen fogyaszt pezsgőt, az sem biztos, hogy mindent tud erről az italról.

Az talán a legvitathatatlanabb, hogy a klasszikus eljárással készült pezsgőt bontják meg leginkább ünnepekkor, különleges alkalmakkor. Aki pedig igazán megadja a módját és dohányos, a finom, minőségi pezsgő mellé elszív egy szivart is. A száraz, vagyis sec típusú pezsgőt és az extra száraz, vagy brut pezsgőt aperitifként szolgálják fel. Félszáraz pezsgő a demi sec, amely kiváló halételekhez, valamint a francia jellegű ételek mellé ajánlott. Az édes (doux) pezsgő mi máshoz dukálna, mint a desszertekhez?!

A pezsgő kimondottan unisex ital, azaz mindkét nem kezében jól áll a pezsgőspohár, és még csak korosztályhoz sincs kötve.

Ha azt szeretnéd, hogy mire a vendégek megérkeznek, a pezsgő íze igazán megnyilvánuljon, le kell hűtened. A legnagyobb hiba, ha gyorsan akarod ezt megtenni. Sose rakd a pezsgőt mélyhűtőbe, mert nem jól viseli a hirtelen változást. A rozé és a vörös pezsgőt 7-10 °C-on ajánlott inni, a fehér habzó italt pedig 4-7 °C-on. Hűtőben kell lehűteni, ám ha igazán gyorsan akarod megtenni, mert a helyzet úgy kívánja, akkor tedd a palackot egy vízzel és jéggel teli vödörbe. Akár a filmek szállodai szoba jelenetében, igaz? Figyelembe kell venned, hogy így tízpercenként 2 fokot hűl a pezsgő. Ha van idő rá, akkor is érdemes ezzel a vödrös változattal hűteni a habzó italt, amely nagyjából fél órát vesz igénybe.
Az igazán stílusos vendégfogadók fehér asztalkendőbe csomagolva kínálják fel a pezsgőt, miután a vödörből kivették azt. Éttermi szituációt teremthetünk saját otthonunkban, ha igazán megadjuk az ünnepnek a módját.

(Kép forrása: blockandgrinder.com)