Jump to content

Mi leszel, ha nagy leszel?

2015. 12. 05. 16:00

Ha egy gyermeket arról faggatunk, hogy mivel szeretne foglalkozni felnőtt életében, szinte biztos, hogy a sok lehetséges szakma, hivatás egyike között szerepel az űrhajózás. Nem is kell ehhez fiúnak lenni, a lánykákat is ugyanúgy vonzza a misztikus csillagos ég.

Nagy tervek, amelyek aztán a múltban és a jövőben rekednek, de megvalósulásra nem kerülnek. Nem is csoda, űrhajóssá válni nem egyszerű. Következetes készülés és tanulás, tudatos gyermekkori eltökéltség kell ahhoz, hogy valakiből űrhajós váljon. Az űrhajósok képzése nem úgy zajlik, mint más szakmák elsajátítása. Nem ülnek be az űrhajósiskola padjába és nem válnak az utolsó évben képzett űrhajóssá.
Az amerikai állampolgárok a NASA-nál jelentkezhetnek, az európai lakosság pedig az Európai Űrügynökségen keresztül nyújthatja be jelentkezését. Az eltökéltség már fél út, ám a másik fele a legrögösebb, olykor teljesíthetetlen. A legjobbakat választják ki, vagyis a jelölteknek produkálniuk kell a tanulmányaikban, nem árt, ha tudatosan erre a pályára készülvén publikációkat tudnak felmutatni, versenyeken eredményesen szerepelnek.

Kik lesznek űrhajósok? Biztosan a csillagászok, mert azok a szakemberek értenek a naprendszer elemeihez. Valóban szükséges némi csillagászati alapismeret egy űrhajós számára, de még fontosabb, hogy természettudományos területen mutasson fel valamit, azaz fizikát, matematikát, biológiát tanuljon az egyetemen, esetleg legyen orvos. Egy másik kiindulási pont ahhoz, hogy valaki megvalósítsa űrhajós álmát, hogy mérnöki karon tanul, és annak olyan ágát választja, amely valahogyan kapcsolható az űrhajózással. Ez lehet vegyész, mérnök-fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök, a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai ugyanis ezeken a területeken folytatnak kísérleteket, kutatásokat.
Elmaradhatatlan a nyelvek ismerete, méghozzá a világnyelven kívül nem árt, ha járatos valaki az orosz nyelvben is. Még jobb és előnyösebb az, ha beszéli a németet és franciát is. Az űrállomás hivatalos nyelve az orosz és az angol. Mivel azonban a központ, ahol az űrhajósokat képzik, Köln mellett található, vagyis fontos nyelv a német is.
Az idegen nyelvek ismerete és a szakmai tudás sem elégséges akkor, ha nem felel meg valaki a komoly és szigorú egészségügyi teszteknek, emellett pedig pszichikailag is elég erősnek kell ahhoz lenni az űrhajósnak, hogy az elszigeteltséget, a bezártságot képes legyen akár hónapokon át elviselni több emberrel egy légtérben. Az űrben más körülmények uralkodnak, mint a Földön, ezért ahhoz a szélsőségességhez kell igazodnia az űrhajós szervezetének: súlytalanság, más mozgási lehetőség, egyoldalú táplálkozás. Ez nem csak egészségügyi gondokhoz vezethet, de még pszichikaihoz is, valamint számolni kell azzal, hogy egy küldetés után nyilvánosság előtt kell mutatkozni, felvételeket és interjúkat készítenek az űrt megjárt emberrel.

A tizenhat hónapos alapozó képzés főleg elméleti síkú tanulmányt jelent, bár szerepel benne gyakorlati rész is. Aztán tanulnak meg mindent az űrállomásról, végül pedig kimondottan azt a részt gyakorolják, amelyet majd az űrben kell elvégezniük. A NASA-nál már jelentkezhetnek azok, akik 158 cm-nél magasabbak, de alacsonyabbak 190 cm-nél, egészségügyileg megfelelnek, biológia, kémia, matematikai, fizikai, mérnöki diplomával rendelkeznek. Ezeknek a szakembereknek hasznát tudják odafent venni. Szükséges a minimum három éves szakmai gyakorlat.

Az akarat mellett tehát fontos a céltudatosság, vagyis nem olyan egyszerű űrhajóssá válni, de nem is lehetetlen.

(Kép forrása: gamesinfo.in)