Jump to content

Pénzes óvintézkedések

2015. 12. 03. 16:00

A pénz életünk részét képezi. Bárhová megyünk és bármit vásárolunk, pénzzel fizetünk. Ha nem készpénzt rántunk elő farzsebünkből vagy pénztárcánkból, akkor bankkártyáinkat alkalmazzuk fizetés gyanánt.

Pénzünket tehát fizikai létében, a pénztárcánkban és otthonunk elrejtett zugaiban, vagy széfben tartjuk, míg másik részét fizikailag meg nem nyilvánuló állapotban, a folyószámlánkon tároljuk, befektetésekben, értékpapíron kamatoztatjuk. Vannak, akiknek nincsen semmilyen banki kapcsolata sem, hanem otthonában elrejtve védi a rablóktól, de ezeknek az embereknek a száma egyre csökken. Veszélyes manőver manapság az is, hogy a pénztárcánkban nagyobb összeget tartsunk, hiszen könnyen illetéktelen kezekbe juthat. A táskánk cipzáras zsebei sem jelentenek védelmet a tolvajok ellen.

Hogy a fizikai valóságában is hozzájussunk pénzünkhöz, bankautomatákból vesszük ki azt. Csakhogy a szemfüles csalók, tolvajok azon dolgoznak, hogy a pénzt kivevőket kizökkentsék abból az óvatosságukból, amikor az ATM előtt nyomogatják a gombokat. Hiába a modern technika és felszerelések kora, a lopások egyáltalán nem ritkák. Emellett számolni kell azzal is, hogy a pénzeket hamisítják. Habár nagy erőfeszítéseket tesznek a pénzintézetek azért, hogy ezt megnehezítsék, hiszen különféle hologramokkal, biztonsági technikával nehezítik a hamisítást. Ám a laikus embert könnyű megvezetni, ha nem tudja, mit kell figyelni a papírpénzeken.

A legtöbbünk pénze már folyószámlára érkezik, vagyis elektronikus környezetben van és ott is tartjuk. Ha hozzá szeretnénk készpénz formájában jutni, akkor a kártyához tartozó PIN-kód megadásával tehetjük meg. Ezt a kódot nem árt, ha csak mi tudjuk, így csak mi magunk vehetünk fel pénzt a kártyáról. Egyéb esetben írásos meghatalmazás szükséges ahhoz, hogy más családtagunk is hozzáférjen egyszer, vagy folyamatosan a kártyán lévő összeghez. A legjobb, ha a PIN-kód nincs is benne a pénztárcában vagy az iratok között. Arra sem árt manapság figyelni, hogy ha bármelyik üzletben kártyával kívánunk fizetni, akkor az mindig a szemünk előtt történjen és egy pillanatra sem kerüljön a figyelmünkön kívül. Már az ATM-ek is felhívják a figyelmet arra, hogy ha pénzt kívánunk felvenni, akkor az egyik kezünkkel nyomjuk be a PIN-kódot, a másikkal pedig takarjuk el. A lopni kívánók megtalálják a módját, hogy megszerezzék a négy számból álló egyedi kódot. Még a bank alkalmazottjai sem kérhetik el a kártyához tartozó kódot, így aztán nagy valószínűséggel lopásra készül az, aki ezt mégis megteszi.
Más a helyzet az értékpapírral és a betétszámlával, ahhoz ugyanis csakis mi juthatunk. Nekünk kell minden azzal kapcsolatos ügyet elintézni, amely lehet a lejárat meghosszabbítása, idő előtti felmondás, vagy bármilyen más intézkedés.

Telefonon megtalálnak befektetési szakemberek, akik olyan ajánlatokkal kecsegtetnek, amelyet kár lenne kihagyni (szerintük). Nagyon át kell gondolni, hogy kiben bízunk meg. A leggyanúsabb, ha készpénzben és azonnal kér az ügynök előleget. Vigyázzunk a pénzünkre, sokat kell érte dolgozni.

(Kép forrása: moneytransferservices.wordpress.com)