Jump to content

Héjában van…

2015. 11. 19. 12:00

A gyümölcsök a táplálkozásunknak azon részét alkotják, amelyek előételként, főételhez, desszertként és önmagában is szinte mindenki körében kedvelt. A legtöbbnek húsát fogyasztjuk, megszabadulva a magoktól és a hájától is. Pedig a héjában van a vitamin és valami egészen más is, figyeld csak!

A citromot leginkább tea ízesítésére, héját pedig sütemények tésztájába szoktuk belereszelni. Magas C-vitamin tartalma vitathatatlan, ezért megfázás, nátha idején aktívan alkalmazzuk. Ezen kívül igen jól használható az igénybevett, elszíneződött bőrfelület kezelésére. A citrom héjában található olaj ápolja a bőrt, míg a citrom leve fertőtlenít, tisztít. A citromhéjban lévő olaj ápolja a kezet, de a zsírt is oldja.
A sütőt vagy a mikrohullámú sütőt is megszabadítja a zsíros lerakódásoktól. Ennek eléréséhez a citromot pucold meg, a héját tedd bele egy tálnyi vízbe. Forrósítsd fel a vizet, amely mikrohullámú sütő esetében körülbelül két perc, a sütőnél azonban kicsit több idő. Ezután már csak annyit kell tenni, hogy nedves ruhával meg kell szabadulni a zsírtól. A citrom héja olyan illóolajat tartalmaz, amelynek illata is kellemes és semlegesíti a szagokat is. Citrom héjának radiátoron való elhelyezésével is kellemes illatot varázsolhatunk a lakásban fűtési szezon idején, frissíti a levegőt, megszűnteti a kellemetlen szagokat.

A narancs is hasonlóképp felhasználható, mint a citrom. Illata intenzívebb, radiátorra téve hamar kiszárad és kellemes illattal árasztja el otthonunkat. A narancs héját kandírozhatjuk is. Vagyis a megmosott narancsot szárazra törlés után megszabadítjuk a héjától és azt vékony csíkokra vágjuk. Egy dl vízbe 15 dkg cukrot és a narancs héját tesszük és lassú tűzön forralni kezdjük. Ha a narancshéj megpuhul, kesernyés íze teljesen eltűnik. Főzés után leszűrjük, papírtörlőn szárítjuk, majd kristálycukorban megforgatjuk.

A banán héjának a szemetesben a helye. Legalábbis legtöbbünknek eszébe sem jut bármilyen jellegű felhasználás. A babán héja ehetetlen, komposztálni nem lehet, vagyis egyértelműen kukába vele. Vagy mégsem? Ugyanis a sártól, portól megtakarított cipőt át kell dörzsölni a banánhéj belső felével, majd száraz ronggyal csillogóvá, villogóvá lehet tenni lábbelinket. Ha van időnk, akkor szobanövényeink levelét is bedörzsölhetjük a banán héjával. Fényessé válnak a levelek. Igazán tápláló locsolólevet készíthetünk, ha a banánhéjat egy tálba tesszük, vizet engedünk rá annyit, hogy az ellepje és egy napon keresztül ázni hagyjuk. Az így nyert oldatot hígítva kell alkalmazni növényeink locsolásakor.

(Kép forrása: healthymanners.com)