Jump to content

Stresszoldó medence

2015. 11. 17. 12:00

Egy szépen berendezett akvárium, amelyben a természeteshez közelítő ökoszisztémát építünk ki, olyan élőközösséget telepítünk a medencébe, amelyek képesek a közös életre, jól megférnek egymással, nemcsak felelős állattartókká válunk, hanem lakberendezőkké is.

Az akvárium a lakás igazi éke, központi, térelválasztó funkciót ellátó kis közösség lehet. Azon túl, hogy az izgő-mozgó, színes halak, a berendezés, a háttér igazi bútordarabja lehet a lakásnak, még a család tagjaira is nagyon jó hatással lehet. Egyáltalán nem biztos, hogy ennek tudatában van az ember, hiszen leginkább gyerekek unszolásának eredménye, hogy akváriumot vásárol az ember. Azonban már egyre inkább felismerik, hogy az ilyen lakásban elhelyezett mesterséges medence milyen jó hatással van lelkükre. Ahhoz, hogy ennek a mélyére áshassanak, kutatásokat végeztek és azt bizonyították be, hogy ott, ahol halakkal teli akvárium van a lakásban, az ott élők jóval kipihentebbek, nyugodtabban alszanak, kevesebb a panasz fejfájásra.

Valószínűleg már te is merültél bele a tekinteteddel egy halaktól hemzsegő akvárium életébe. Arra eszméltél fel, hogy ki tudja mennyi ideje, de a kis szeleburdi halat vizslattad, ahogy bújócskázik fajtársával. Egy másik, nagyobb testű hal komótosan portyázott felségterületén, valószínűleg ez a hal lehetett az akvárium királya. Olykor úgy bambulunk az akváriumra, mintha az elszívná az összes gondolatunk. Csak ülünk előtte és nem gondolunk semmire. Nagy szükség is van erre, főleg, hogy ennyi stressz, ennyi kellemetlen behatás éri az embert.

A kutatások során bebizonyosodott, hogy a már valamilyen betegségben szenvedő személyek gyógyulását is elősegíti az akvárium, a benne élő kis lények látványa. Eddig is tudtuk, hogy az állatok milyen jó hatással vannak a mentális vagy fizikai betegségben szenvedőkre és az egészségesekre is, de leginkább a kutya és a macska az, amire gondolunk. Az akvárium, a halak még ideálisabbak gyógyítóként, főleg ha klinikákon, rendelőkben, pszichiátrián alkalmazzák, más állat tartása ugyanis nem is megengedett egészségügyi intézményekben. Egyre több fogászati rendelő várójában helyeznek el akváriumot célzottan. A fogászat sokak réme, és idegesen térnek be a páciensek. A várakozás ideje alatt tesz igazán jó szolgálatot a mesterséges medence, stresszt csökkentő hatása van.

A magyar népesség közel 30%-a mutat depressziós tüneteket. Egyesek idegenkednek a szőrös állatok lakásban való tartásától, esetleg a szőrére allergiás, ám a halak tartása akár hobbivá is kinőheti magát, nem beszélve nyugtató, stresszoldó hatásáról. Sok kisgyermekes családban az első háziállat hal, ugyanis gondoskodniuk kell az állatokról. Ez sem kisebb feladat, mint egy kutyus napi sétáltatása.

(Kép forrása: aquaticdesign.co.uk)