Jump to content

Keserű gyógyír a gyomornak: az Unicum

2015. 11. 16. 10:00

A magyar nép találékony. A természet adta erőket, lehetőségeket mindig is kihasználtuk. Ezáltal olyan termékeket hoztak létre, amelyek a mai napig forgalomban vannak és ráadásul még az egészségünk javára is válik. Hogy mi ez? A magyar gyomorkeserű, vagyis az Unicum.

Ha unikum, akkor Zwack jut elsőre eszébe mindenkinek. Az úgy történt, hogy Az 1700-as évek végén gyomorbántalmakkal küszködött II. József császár. Szerencséjére azonban az udvar orvosa nem más volt, mint Zwack. Dr. Zwack pedig előállt a különleges gyógynövénykészítményével. Le is gurította a császár, amely olyan hatásosnak bizonyult, hogy azt reagálta orvosának: „Zwack úr, ez unikum!”

Ha pedig unikum, akkor legyen a neve Unicum. Csak jóval később, 1840-ben alapították meg az Unicum céget. Budapesten, a Marokkó udvarban nyílt meg a Zwack szeszgyár és 1883-ban hozták forgalomba a gyomorkeserűt. Természetesen annak a receptnek alapján készült – és készül a mai napig – az Unicum, amely Zwack doktor titkos összetevőit tartalmazza. Nem véletlenül szerepel az unikum címkéjén a kereszt, hiszen gyógyital. A vörös kereszt lett a címkéjén, de ahhoz hogy ezt a továbbiakban is használhassák, a Vöröskereszttől kellett volna engedélyét kérni. Ám ez olyan bonyolult és hosszadalmas procedúrának bizonyult, hogy tervüket módosítva piros alapon arany kereszt lett a címkére nyomva. Híres plakátjukon, amely még 1905-ben készült még a piros kereszttel szerepelt a gömbölyű üveges ital, és egy csapzott, vigyorgó férfi emelkedik ki a vízből. Ki ne emlékezne erre?! Nemcsak az ital, de még a plakát is világszerte híres lett.

Az 1800-as évek végére már annyira beindult a gyomorkeserű gyártása, hogy kinőtték a gyárterületet, így új helyet kellett keresniük. A Soroksári útra költöztették át a céget, és ez a mai napi így van.
Az Unicum jellegzetességét nem csak az ital és a címke adja, de védjegye a gömbölyded üveg is, amelyben a kezdetek óta palackozzák. Receptje olyan titkos, hogy a Prímási- és Főkáptalani Levéltárban őrzik letétben, Esztergomban. Habár a történelmi csapások, nevezetesen a második világháború arra kényszerítette a Zwack családot, hogy szétbombázott gyárukat maguk mögött hagyva külföldre költözzenek, vitték a receptet is. A készlet kezdett megcsappanni, hiánycikk lett idehaza. Csak 1989-től kezdték ismét Magyarországon gyártani, végre újból hozzájuthattunk a gyomorkeserűhöz.

Olyan kedvező élettani hatása van az emberi szervezetre, hogy érdemes étkezések előtt és után is hidegen felhörpinteni, ugyanis meghozza az étvágyat, de segít az emésztésben is. A testet és a lelket is ápolja kimerültség esetén, a légutat is tisztítja. Igazi energiabombaként hat, ha forrón isszuk, és van, aki esküszik az Unicum általi csuklás elmulasztására.

(Kép forrása: dpreview.com)