Jump to content

Hangulatjelek tára

2015. 08. 12. 12:00

Az internet használatával hozzászoktunk a kényelemhez is. A távolság megszűnése és a gyorsaság varázsa olyan kényelmessé tett minket, hogy már nehezen írjuk le érzéseinket betűkkel. Azt is igyekszünk néhány karakter kombinációjával lerövidíteni. Legyünk ellene vagy mellette, de tény, hogy szinte már mindenki használja a hangulatjeleket, vagy, ahogy nevezni szokták smiley-kat.

Nem mindig voltak ilyen közkedveltek az úgynevezett smiley-ik, vagyis a mosolyjelek. A "Smile" jelentése magyarul: mosoly. Nincs pontos információ arról, hogy kitől is indult ez az egész jelrendszer először hódító útjára, de több lehetséges szülőatyja lehet a hangulatjeleknek.

Scott Fahlman a kettőspont-kötőjel-zárójel alkalmazásával kívánta megjelölni a vicces, komolytalan megjegyzéseket. Egy ideig csak a szakemberek használták az ilyen jelzéseket egymás között, majd amikor meghódította a világot az internet, már ott is alkalmazni kezdték.

Egyesek szerint Kevin McKenzie nevéhez fűzhető a hangulatjelek kitalálása 1979-ben. Ő írta le az első ilyen ikont, csak éppen senki nem használta, így a feledésbe merült. Még korábbra, egyesek szerint már 1972-ben szmájlikkal kommunikáltak egymás között a PLATO oktatási rendszer keretén belül dolgozó feltalálók.

A mobilkommunikáció ezt a folyamatot felgyorsította és felerősítette. A különféle írásjelek összetétele alkotja a más-más érzelmeket tanúsító hangulatjeleket. Olyan nyomtatott írásjelek sorozata, amelyek emberi arcot, érzelmet kívánnak kifejezni. Elterjedésük oka, hogy az interaktív beszélgetés során nem látható arckifejezéseket, gesztusokat pótolni lehessen, hiszen az online világban könnyen félre lehet érteni a mondanivalót ezek hiányában. 

Nem mindig voltak ilyen közkedveltek az úgynevezett smiley-ik, vagyis a mosolyjelek. Smile jelentése magyarul: mosoly.

Nincs pontos információ arról, hogy kitől is indult ez az egész jelrendszer először hódító útjára, de több lehetséges szülőatyja lehet a hangulatjeleknek. Scott Fahlman a kettőspont-kötőjel-zárójel alkalmazásával kívánta megjelölni a vicces, komolytalan megjegyzéseket. Egy ideig csak a szakemberek használták az ilyen jelzéseket egymás között, majd amikor meghódította a világot az internet, már ott is alkalmazni kezdték.

Egyesek szerint Kevin McKenzie nevéhez fűzhető a hangulatjelek kitalálása 1979-ben. Ő írta le az első ilyen ikont, csak éppen senki nem használta, így a feledésbe merült. Még korábbra, egyesek szerint már 1972-ben szmájlikkal kommunikáltak egymás között a PLATO oktatási rendszer keretén belül dolgozó feltalálók,

A mobilkommunikáció ezt a folyamatot felgyorsította és felerősítette. A különféle írásjelek összetétele alkotja a más-más érzelmeket tanúsító hangulatjeleket. Olyan nyomtatott írásjelek sorozata, amelyek emberi arcot, érzelmet kívánnak kifejezni.

Elterjedésük oka, hogy az interaktív beszélgetés során nem látható arckifejezéseket, gesztusokat pótolni lehessen, hiszen az online világban könnyen félre lehet érteni a mondanivalót ezek hiányában.

Az általános, használatban lévő smiley-okon kívül nézzünk néhány más hangulatjelet: 

Jelek

Jelentése

:o)

bohócorr

I-|

álmosság

*<8{>

Mikulás

0:)

glória

>:)

ördög

@};---

rózsaszál

c):o)

cowboy

:@)

malac

3:-O

boci

:(|)

majom

(o,o)

bagoly

C(*@*)O

koala

=^..^=

cica

@_//

_csiga

~:>

csirke

=<">=

rák

8)

béka

^^

denevér

:--------)

Pinokkió

<3

szív

<)

pizza

C=:)

szakács

\_/7

tea

~o)

kávé

|=---|

ágy

(|0|)

hamburger

\%/

ital, alkohol

:-{)

bajuszos ember

#:-)

kócos haj

 

 

(Fotó: funmozar.com)