Jump to content

Ezeket ne felejtsd, mielőtt nyaralni mész

2015. 07. 13. 20:21

Vakációzni indulsz? Bepakoltad a bőröndödet és már csak arra vársz, hogy ott legyél álmaid nyaralásán? Azért néhány dologra érdemes figyelni, mielőtt útra kelsz.

1. Fizesd be a számlákat
Ha még van befizetetlen számlád, mindenképpen add fel a csekket indulás előtt, vagy állíts be automatikus levonást bankszámládon. Kellemetlen, ha nyaralás közben kapsz fizetési felszólítást, és nem tudsz külföldről intézkedni.

2. Nézd át a pénztárcádat
Ha külföldre mész, nem érdemes súlyos pénztárcádat magaddal cipelned. Vedd ki az aprópénzeket, minimális magyar forint legyen nálad, és pakolj ki minden blokkot, cetlit, utalványt, ajándék- és pontgyűjtő kártyát, kacatot, ami úgyis csak lehúzza a táskádat.

3. Csinálj mindenből másolatot
Az ember hajlamos a vakáció végén elveszíteni a kinyomtatott beszállókártyát, a szállás papírjait vagy a térképet. Minden fontos dokumentumból nyomtass két példányt, és csak az egyiket hordd magadnál, a másikat hagyd a szálláson. A papír nem nehéz és nem foglal sok helyet, így érdemes erre rászánnod az időt, hátha szükség lesz rá.

4. Nézd át a naptáradat
Mielőtt elindulsz, tüzetesen vizsgáld meg, hogy mik azok a kötelezettségek, amiknek a vakáció ideje alatt kellene eleget tenned, mi vár rád, ha hazaérsz, és mit kell elhalasztanod. Ne okozzon kellemetlenséget, ha egy határidő épp a nyaraláson jár le, neked pedig nincs épp interneted, hogy ezzel foglalkozz.

5. Kreálj automatikus válasz e-mailt
Vakációd idejére írj egy automatikus válasz e-mailt, mellyel a neked íróknak jelezheted, hogy épp nem vagy gépközelben és értesítheted őket arról, hogy mikor leszel legközelebb elérhető. Ez azoknak fontos, akik nagyon sokat kommunikálnak e-mailben. Hatékony megoldás, hiszen azok, akik írnak neked, de nem kapnak rövid időn belül választ, úgyis telefonon vagy sms-ben fognak keresni, és mindenképpen rákényszerítenek arra, hogy nyaralásod alatt magyarázkodj távollétedről.

6. Ellenőrizd bankkártyád beállításait
Autót bérelsz? Kártyával fogod kifizetni a szállást? Biztonsági tartalékot akarsz felhasználni? ellenőrizd, hogy mennyi a napi kártyás pénzfelvételi és átutalási, vagy felhasználási limit, nehogy az autóbérlésnél derüljön ki, hogy nincs meg a felhatalmazásod a több száz eurós depozit lekötéséhez.

7. Áramtalaníts
Amíg távol vagy, sok minden történhet otthonodban. Húzz ki minden olyan vezetéket a konnektorból, melyet nem használsz távolléted idején (persze a riasztót, vagy az automatikus kerti fényt nem kell!), így egy esetleges áramszünet vagy vihar esetén elkerülheted a technikai károkat.

8. Gondoskodj a postáról és a virágokról
Kérd meg egy kedves szomszédodat, jóbarátodat vagy rokonodat, hogy heti kétszer nézzen rá otthonodra: ürítse ki a postaládát, hogy ne hívja fel a figyelmet távollétedre a dugig tömött levelesláda, és gondoskodj arról is, hogy a nagy melegben elegendő víz jusson növényeidnek.

9. Írj listát
Felesleges időpazarlásnak tűnik, de valójában akkor derül ki, milyen fontos lett volna, amikor kiderül, hogy otthon hagytad telefonod töltőjét. Indulás előtti héten írj fel egy listára minden fontos dolgot, amit vinned kell, majd az indulás napján ellenőrizz mindent. Inkább kétszer, mint egyszer sem.

10. Ne felejtsd el az apróságokat
Gondoskodj egy kis nasiról a repülőútra, vagy egy jó könyvről, amit a tengerparton olvashatsz. Ezek olyan dolgok, amik nem csak megkönnyítik az életet, ha kéznél vannak, de spórolhatsz is velük.

11. Gondoskodj a hűtőről és a szemétről
Ugye nem akarsz arra hazaérni, hogy a hűtőben minden élelmiszer megrohadt, a szemetes pedig bűzlik? Közvetlenül indulás előtt ürítsd ki az összes kukát és fogyassz el mindent, amit romlandó.

12. Gondoskodj friss ágyneműről
Bár általában ez a legutolsó, amire gondolunk, de érdemes az indulás napján új ágyneműt húzni, mely frissen és illatosan vár minket a hazaérkezés napján. Márpedig nincs is jobb, mint a fárasztó hazaút után frissen húzott ágyneműben kipihenni magunkat.

13. Töltők és töltés
Amellett, hogy komoly kellemetlenségeket okozhat egy napközben lemerült telefon, vagy a 600 kép elkattintása után elsötétülő fényképezőgép, érdemes minden töltő bepakolása mellett az indulás napján teljesen feltölteni minden elektronikus kütyüt.

14. A folyadékokat pakold műanyag zacskóba
Ha repülőn utazol, kézipoggyászban ez kötelező is, ám ajánlott minden folyadékot (piperék, tusfürdők, krémek, parfüm, italok, stb.) műanyag zacskóba csomagolva eltenni, hogy ha esetleg véletlenül kiömlik valami, ne ázzon el minden cuccod.

(Fotó: bicoastalplus)