Jump to content

12 szokás, amit 30 felett rendszeresítened kell

2015. 07. 08. 14:24

Közeledsz a 30 felé? Vagy netán már el is múltál? Itt az ideje lassan teljesen felnőni! Íme 12 szokás, melyet 30. születésnapod környékén már nem árt, ha rendszeresítesz!

1. Aludj többet.
Lehet, hogy még nem érzed úgy, hogy neked való a korai fekvés, de a tested már úgy érzi. A napi 8 óra alvás kötelező annak, aki sokáig fiatalos és életerős akar maradni!

2. Vigyázz a csontjaidra.
Nem vagy még vén csont, de a csontjaid hálásak lesznek később a törődésért. Kálciumban, proteinben és rostokban gazdag ételeket válassz, hogy nyugdíjas korodban te legyél a legfittebb, legstrammabb nagymama!

3. Végeztess általános orvosi felmérést.
Ez az a kor, amikor az évenkénti rendszeres szűrővizsgálatok kötelezőek és igen fontosak lesznek! Menj el házirovosodhoz, vizsgáltasd meg magad és tedd meg a szükséges lépéseket specifikus problémáid orvoslása terén. Ne felejtsd, később jó eséllyel maradhatsz egészséges, ha a megelőzésre koncentrálsz!

4. Mozogj.
Vége a kifogásoknak, vége a húszas éveknek, amikor még mindent szabad, így lustálkodni is. Itt az idő, hogy véglegesíts legalább egy mozgásformát életedben, legyen az futás, torna, bármilyen sport vagy edzésforma.

5. Kezdj el főzni.
Persze tudjuk, hogy rendelni vagy étterembe jármi sokkal könnyebb, ám nem csak pénztárcádnak tesz jót, ha otthon főzöl, hanem egészségednek is, ráadásul jelenlegi vagy leendő családod is hálás lesz érte. Nem beszélve arról, hogy a főzés megnyugtat és oldja a stresszt.

6. Vásárolj okosabban.
Ez az a kor, amikor már nem csak a 20 deka parizerért és a betevő csokiért kell leugranod a boltba, hanem érdemes körültekintően, okosan vásárolni, hogy minél több ételt készíthess el magadnak. Vásárolj friss, tartósítószer- és adalékmentes termékeket,  bio élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket.

7. Tegyél félre vészhelyzetre.

Itt az idő, hogy egy bizonyos összeget megspórolj arra az esetre, ha beütne a krach. Nem vagy már egyetemista, és szüleid is lassan nyugdíjasok lesznek, így nem várhatod el a külső segítséget. Legyen annyi vésztartalék a számládon, hogy esetleges nagyobb pénzügyi veszteséggel járó problémát  meg tudj oldani.

8. Gondolj a nyugdíjra.
Itt az idő, hogy elkezdj gondolkozni azon, mi lesz 30 év múlva. Amikor nagyobb pénzügyi lépéseket tervezel, érdemes nem csak a közel- hanem a távoli jövőre is gondolni.

9. Legyen egy állandósult bőrápolási rutinod.
30 év körül az ember bőre elkezd öregedni. Eleinte szinte láthatatlanok a jelei, de nemsokára eljön az az idő, amikor már látható jelei is lesznek. Hogy ezt a pillanatot minél inkább kitold, itt az idő, hogy állandó és rutinszerű bőrápolási gyakorlatod legyen. Találd meg a legjobb kozmetikumokat és soha ne sajnáld az időt bőröd ápolására.

10. Vegyél vissza.
Ez mindenre vonatkozik. Persze nem kell mostantól visszavonult nyugdíjas életet élni, de egy picit vedd vissza a gyeplőt. Egyél kevesebb cukrot, igyál kevesebb alkoholt és koffeint, ne egyél annyi gyorskaját és ne stresszelj annyit. Egyél okosabban, lépj ki a mérgező kapcsolataidból, mondj le rossz szokásaidról.

11. Tűzz ki egészséges célokat
Már nem szabad céltalanul élni az életedet, legyen benne előre haladás, kitűzött cél, irány. Szeretnél egy jó karriert? Családot, gyerekeket? Egy szép esküvőt vagy egy új autót? Tűzz ki egészséges, és nehezen megvalósítható – de megvalósítható! – célokat, és hajrá!

12. Hagyj időt a pihenésre.
Nem arról van szó, hogy már öregszel. De hogy sokáig maradj fiatal, és hogy harmincas éveidben is huszonévesnek nézzenek, ahhoz pihenned is kell. Ha tetszik, ha nem, ha van rá időd, ha nincs!

(Fotó: popsugar)