Jump to content

Társas etikett –egy komornyik szemszögéből

2015. 06. 12. 12:11

Egy nem régiben megjelent izgalmas könyvből megtanulhatjuk, mit illik és mit nem illik tenni társas összejöveteleken, ha nem akarunk bakot lőni udvariatlan, vagy modortalan viselkedésünkkel.

A szerzője, Charles MacPherson 26 éven keresztül dolgozott komornyikként, így valószínűleg mély tapasztalat mondatja vele az alábbiakat. Lássuk, mit tanácsol arra az esetre, ha egy előkelőbb kerti partira lennénk hivatalosak!

1.- Soha ne akarjál nálad magasabb beosztású, vagy előkelőbb személlyel kezet rázni.

Ahelyett, hogy te lendítenéd előre a karodat, inkább várd meg, a másik hogyan indít. Ha ő nyújtja a kezét, fogadd el, közben pedig ne felejts végig mosolyogni és szemkontaktust tartani. A kézfogás pedig a szakember szerint vagy három másodpercig tartson, vagy három rázásig.

2.- A névtábládat semmi körülmények között ne viseld a szíved felett.

Ha olyan helyre vagy hivatalos –konferencián, vagy más hivatalos összejövetelen- ahol magadra kell tűzni a nevedet (és esetleg a beosztásodat), akkor azt jobb oldalra tedd, így a kézfogás során is jól látható marad.

3.- Nagyon figyelj a bemutatkozáskor!

Hányszor előfordult, hogy kezet ráztál valakivel, és öt perccel később jöttél rá, fogalmad sincs, a másikat hogyan is hívják? Elkerülheted ezt a kellemetlen helyzetet, ha rögtön megismétled az illető nevét a beszélgetésetek során.

4.- Soha ne egy kézzel add át a névjegykártyádat!

Ez ugyanis az arrogancia nyilvánvaló jele az exkomornyik szerint. A kártyát két kézzel fogd meg a tetején.

5.- Ne kezdjél önfeledten humorizálni!

Lehet, hogy a barátaid, akik jól ismernek, értékelik a homorodat, de nem biztos, hogy a főleg ismeretelenekből álló vendégsereg is így van ezzel. Alaposan tapasztald ki az általános hangulatot, mielőtt vad poénkodásba kezdesz. 

(Kép: domesticplacementgroup.com)