Jump to content

Tippek, hogyan csökkentsd napi cukorbeviteled

2015. 06. 02. 23:55

Az elhízás, a súlygyarapodás vagy éppen a fogyókúra egyik, ha nem a legnagyobb ellensége a cukorbevitel. Ennek csökkentése nem könnyű, de néhány egyszerű tippel megvalósítható, ha betartod a szabályokat.

1. Nézd meg a termék tápanyag táblázatát
Minden terméken szerepelnie kell a tápanyagoknak. Ilyenkor derül ki a leginkább, hogy szinte minden ételben van cukor. Ha mindig ellenőrzöd, talán gyakrabban mondasz le olyan ételről, melyben túl sok a cukor.

2. Ismerd fel a cukortartalmú édesítőket
A cukor nem csak akkor található meg az ételekben, ha cukor néven van jelölve. A különböző szirupok, fruktózok (sőt, minden olyan anyag, ami –óz ragra végződik), és méz is rengeteg cukrot tartalmaz!

3. Vásárolj cukormentes változatokat

Ne dőlj be a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”, diétás, light feliratoknak, inkább válassz olyan termékeket, melyek kifejezetten cukormentesek.

4. Ne töröld ki teljesen a cukrot az étrendedből
A legtöbb ember számára a teljese cukormentesség nem megvalósítható. Kezdd fokozatos csökkentéssel: tegyél mindig eggyel kevesebb cukrot kávédba vagy teádba, édességek helyett pedig fogyassz gyümölcsöket. Így könnyebben hozzászoksz a cukor nélküli, kevésbé édes ízekhez.

5. Gondolkodj proteinekben és egészséges zsírokban
Az egészségtelen szénhidrátok és cukrok megnövelik a vérnyomást. Ennek elkerülése érdekében fogyassz telítetlen zsírokat és proteinben gazdag ételeket. Olajos magvak, tojás, pulyka, lazac, stb. Ezek a zsírok több idei okoznak teltségérzetet, ezért nem lesz érezhető cukorhiányod.

6. Ne dőlj be a kamunak
A light verziók általában mű édesítőket tartalmaznak, melyek összezavarják szervezetedet. A light szénsavas üdítők például olyan édesítőszerekkel vannak tele, melyektől szervezeted cukrot és tápanyagot vár, mégsem kapja meg. Így még nagyobb lesz cukoréhséged, mely súlygyarapodáshoz vezethet.

7. Fűszerezz, ízesíts
Minél több íz kapcsolódik egy étkezéshez, annál kevésbé fogod érezni a cukor hiányát. Használj fűszereket, fahéjat, reszelt citrom- vagy narancshéjat, vanília kivonatot, szegfűszeget, gyömbért.

8. Ne idd meg a cukrot
A legtöbben nem is édességekkel és egészségtelen kajákkal viszik be a legtöbb cukrot, hanem a cukros üdítőitalok formájában. Nem csak a szénsavas üdítőitalok vannak tele cukorral, hanem a rostos, 100%-os narancslevek is!

9. Néha élvezd a desszertet
A cukormentes életnek nem az a lányege, hogy soha ne egyél desszertet, édességet. Próbálj meg inkább olyan dolgokról lemondani, amiben rejtett cukrok vannak: majonéz, ketchup, kenyér, üdítőitalok, salátaöntetek. Ha ezekben visszafogod magad, néha-néha belefér egy finom desszert.

10. Ragaszkodj hozzá
A legtöbben azért nem érzik képesnek magukat lemondani a cukorról, mert úgy érzik, hogy íztelenné válik a világ. A valóság azonban az, hogy a cukor elhagyásával nyílik ki előtted igazán az ízek világa. A tejeskávét eddig három cukorral ittad? Valójában cukros tej megcukrozott változatát ittad némi kávé ízzel. Cukor nélkül azonban megérezheted az igazi kávé ízét! Vagy minden másét! Ha fél évig cukor nélkül iszod például kávédat, utána már egy fél kockacukor miatt is túl édesnek fog tűnni az ital.