Jump to content

A világ leghíresebb női gyilkosai -1. rész

2015. 05. 22. 11:30

Sokszor produkál az élet igazi krimibe illő eseteket, amik aztán világhírű regények alapjául is szolgálhatnak, mint például Constance Kent története.

-Constance Kent

A négy éves Francis Kent 1860 június 29-én tűnt el otthonából, az angliai Wiltshireből. Holttestét nem sokkal később találták meg a közelben, átvágott torokkal. Először a kisfiú dadusát vádolták meg a gyilkossággal, de végül a gyermek 16 éves nővérét, Constance Kentet tartóztatták le. A lányt azonban bizonyíték híján szabadon bocsájtották, a család pedig elköltözött. Constance-ot Franciaországba küldték tanulni. Öt évvel később Constance egy papnak tett gyónása során bevallotta a gyilkosságot, a lelkész pedig azt tanácsolta neki, hogy adja fel magát a rendőrségen. A lányt fiatal korára való tekintettel nem halálra, csak börtönbüntetésre ítélte a bíróság, a közvélemény azonban egyáltalán nem volt róla meggyőződve, hogy valóban a gyilkost tették rács mögé. Sokan azt suttogták, hogy nem is a lány, hanem annak apja volt a kisfiú gyilkosa, míg néhányan Constance bátyjára, William-re mutogattak vádaskodva. A gyilkosságért mindenesetre Constance felelt, húsz évet húzott le a börtönben, ahonnan 1885-ben szabadult. Az eset azonban számos írót megihletett, Constance történetét többek között Charles Dickens és Arthur Conan Doyle is felhasználta.

-Dagmar Overbye:

Dagmar egy koppenhágai lelencházat üzemeltetett 1916 és 1920 között. Ide hozhatták az egyedülálló anyák –némi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe- gyermekeiket, akikről lemondtak és felkínáltak örökbefogadásra. A lelencház üzelmeiről senki sem beszélt szívesen, így nem lehetett tudni, pontosan hány gyerek is került Dagmar kezei közé, illetve mennyi pénzt kért az anyáktól hallgatásáért cserébe. Ezért egészen 1920-ig zökkenőmentesen folytak a dolgok, akkor azonban egy fiatal nő, Karoline Aagesen rögtön az adoptálás után megbánta, hogy lemondott leánygyermekéről, és már másnap visszament Dagmarhoz, aki azonban nem tudott számot adni a csecsemő hollétéről. Karoline azonnal a rendőrséghez fordult, a nyomozás során pedig Dagmar Overbye árvaházában több gyilkosságra utaló nyomot fedeztek fel. A vallatás során a nő legalább húsz gyilkosságot vallott be, ám utólag valószínűsíthető, hogy ennél jóval több, akár 180 csecsemő halála is száradhat a lelkén.

(Kép: murderpedia.org)