Jump to content

A hideg és a meleg zuhany előnyei

2015. 05. 22. 17:29

Van, aki úgy gondolja, hogy a forró zuhany az egészséges, valaki szerint a hideg vizes zuhany élettani hatásai a legpozitívabbak. Nos, jó hírünk van: mindkét fajta zuhanyzásnak megvannak a maga előnyei, így érdemes a kettőt keverni az igazán jó hatás érdekében!

 A forró vizes zuhany előnyei:


- A forró víz segít levezetni a feszültséget, oldja a stresszt és lazítja a fáradt izmokat. Ha erős sugarú zuhanyrózsád van, hagyd, hogy a forró víz masszírozza bőrödet a nyakadon, a vállaidon és a hátadon.

- Kutatások kimutatják, hogy a forró víz oxitocint szabadít fel szervezetedben, ami segít oldani a szorongást. Nem véletlenül szokták azt javasolni stresszes, ideges embereknek, hogy vegyenek egy jó forró zuhanyt!

- A forró víz természetes feloldó hatással rendelkezik, ha épp megfázással küzdesz. A forró gőz egész egyszerűen segít szabaddá tenni a légutakat.

- Érdekes módon a hőemelkedés és a láz elleni harcban is segíthet egy forró zuhany, mely segít visszatérni szervezetednek a normális hőfokhoz.

A hideg vizes zuhany előnyei:

- A hideg vizes zuhany nem olyan kellemes, mint a meleg vizes, ám számtalan pozitív élettani hatása van! Ha zuhanyzás végén az utolsó néhány percre hősiesen hideg víz alá állsz, nem bánod meg hosszú távon. A hirtelen hőmérséklet váltás egyfajta sokkot vált ki szervezetedből, melynek köszönhetően azonnal felébredsz és frissé válsz. Ez persze csak egészséges, szívproblémákkal nem küzdő fiatalok számára ajánlott, de igen hatásos módszer! A sokk ráadásul elűzi a fáradtságot és ébrebbé tesz mentálisan is.

- Napi kétszeri 2-3 perces hidegebb zuhany bizonyítottan hatékony ellenszer a depresszió ellen. Persze ezt azért beszéld meg kezelőorvosoddal is!

- Ha tágabb értelemben nézzük a hideg és a meleg vizes zuhany közötti különbséget, hosszú távon jobbat tesz bőrünknek és hajunknak. Nem beszélve arról, hogy a meleg és hideg víz váltogatása zuhanyzás közben élénkíti a vérkeringést (ezáltal pedig a zsírbontást is!), továbbá bőrünket simábbá, fiatalosabbá teszi. Remek módszer a narancsbőr elleni harcban.  

(Fotó: Gretchen - Flickr)