Jump to content

Kötelező orvosi vizsgálatok: szűrések

2015. 05. 13. 11:44

Sorozatunk első részében a minden nő számára ajánlott egészségügyi mérésekről írtunk, most pedig sorra vesszük azokat a szűrővizsgálatokat, melyeket 30 felett minden hölgynek ajánlatos rendszeres időközönként elvégeztetnie.

A szűrővizsgálatokra sokszor csak felesleges nyűgként tekintünk, olyan eseményként, melyre alig tudunk időt szánni bokros teendőink közepette. Ám fontos tudni, hogy a szűrővizsgálatok nagyon fontos szerepet játszanak a tudatos megelőzés és a korai diagnosztika terén, merthogy ez a két legfontosabb lépés ahhoz, hogy nagyobb eséllyel kerüljük el az olyan daganatos betegségeket, melyek korai stádiumban még jó eséllyel gyógyíthatók, később azonban már sok-sok szenvedést okoznak, és számos esetben gyógyíthatatlanok is.

Méhnyakrákszűrés
Az egyik legfontosabb, és legrendszeresebben elvégezendő vizsgálat a azexuálisan aktív nők esetében. A méhnyakrák egyik okozója lehet a HPV- (Human Papilloma Virus) család, amely a sejtekben olyan elváltozásokat indíthat el, melyek rákos burjánzáshoz vezetnek. Fontos tudni azonban, hogy a HPV-fertőzés még nem azt jelenti, hogy kialakult a rák, hiszen a víruscsaládnak csak néhány típusa okoz daganatot. Az esetek több mint 95 százalékában a szervezet néhány hónap, maximum egy év alatt le tudja győzni a fertőzést. A rosszindulatú esetek is jó eséllyel gyógyíthatók, ha időben felfedezzük a kórt, ezért ajánlatos 25 év felett minden nőgyógyászati vizsgálat idején, vagy évente elvégezni a szűrést.A későn észlelt méhnyakrák sajnos áttéteket is okozhat, és komoly műtétet igényel, ráadásul a gyermekvállalás lehetőségét is veszélyezteteti. A HPV-vírus ellen létezik védőoltás is, melyet a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott beadatni. A méhnyakrákszűrést minden nőgyógyászati szakrendelésen elvégzik.

Mammográfia
Más néven emlőrák szűrés, mely az emlő daganatos megbetegedéseinek kiszűrésére alkalmas. A mellrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a középkorú hölgyek között, ám az egyik legjobban gyógyítható rák, ha időben diagnosztizálják. A mell rendszeres önvizsgálatával és rendszeres mammográfiával korán felfedezhetőek az elváltozások, így mindenképpen érdemes odafigyelni magunkra, és a szűrésre vonatkozó behívót felhasználni.
Rizikófaktort jelent egy hormonális kezelés, késői terhesség, késői menopauza és a genetikai faktorok. A mellrák súlyosabb, előrehaladottabb esetei súlyos műtétekkel, akár mell levétellel is járhatnak, nem beszélve az esetleges áttétekről.A vizsgálatot speciális műszerrel végzik el, bejelentkezés szükséges a helyileg illetékes mammográfiás szűrést végző központban, illetve egy bizonyos kor felett automatikus mammográfiai behívó is érkezik minden hölgyhöz.A szűrést 45 év felett kétévente ajánlatos elvégezni, közben pedig nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat.

Tüdőszűrés
Elsősorban a TBC szűrésére fejlesztették ki, de a tüdőben előforduló gyulladásos gócokat, daganatokat is megmutatja. Igaz, a tüdőrák szempontjából csak szűrésre alkalmas elsősorban, hiszen mire a vizsgálat kimutat bármit is, addigra a rák már általában előrehaladott, áttétes állapotban van, így nehezen gyógyítható.Más tüdőbetegségek és a tuberkolózis kiszűrésére viszont kiválóan alkalmas. A vizsgálat úgy történik, hogy mellkasi röntgent készítenek a helyi tüdőszűrő állomáson, kistelepüléseken pedig időnként szűrőbuszokat helyeznek ki. 40 év felett évente kötelező minden évben, de korábban is kaphatunk már behívót.

Vastag- és végbélrákszűrés
Sajnos nagyon pusztító daganattípus, különösen jóléti államokban, hiszen kialakulásában szerepet játszanak a genetika mellett környezeti és életmódbeli tényezők is. A vizsgálat viszont nagyon hatékony, hiszen a rák felismerése mellett a vizsgálat a még jóindulatú polipokat is megmutatja. Azoknál különösen fontos a rendszeres vizsgálat, akik gyulladásos bélbetegségekkel küzdenek, vagy családjukban többször is előfordult hasonló betegség, hiszen ez különös kockázatot jelent.
A szűrés a széklet laboratóriumi vizsgálatával történik, amelyben ha nincs vér, akkor nincs további teendő. Ha mégis, akkor ujjal történő és műszeres vizsgálatok következnek a gasztroenterológián, melyhez beutaló szükséges. A vizsgálat kétségkívül kellemetlen és ijesztően hangzik, ám korántsem olyan rossz, mint a kialakult betegséggel rendelkezők kezelése, így mindenképpen megéri rászánni az időt és a bátorságot.  45 év feletti férfiaknak és nőknek kétévente ajánlott, de akkor is, ha valamilyen elváltozást tapasztalnak.

Szájüregi daganatok szűrése
A férfiak között aránytalanul nagy az előfordulás, de nők számára is ajánlatos a szűrés a korai diagnosztika érdekében. Ezzel a szűréssel az ajak, a szájüreg és a garat daganatos megbetegedéseit is ki lehet mutatni, melynek kiváltó oka lehet dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a szájüregi higiénia elhanyagolása. Szakember számára könnyen felismerhetők a nyálkahártya rák előtti állapotai, az ún. leukoplakiák, amelyekben gyakrabban fejlődik ki daganat, mint az ép nyálkahártyában.
A vizsgálat azért is fontos, mert a szájüregi rák áttétet adhat a nyirokcsomókba és a nyakra, sőt ha már nagyon előrehaladott stádiumban van, akkor az agyba, a tüdőbe és a májba is. A szűrés nagyon egyszerű, általában a fogorvos egyszerűen átnézi a szájüreget. Háziorvos is végezheti, aki ilyenkor a környéken lévő nyirokcsomókat is megtapintja. Emellett szájsebészeten és onkológián is végeznek szűrést.

(Fotó: telegraph)