Jump to content

Megvan a kis hercegnő neve: Charlotte Elizabeth Diana

2015. 05. 04. 17:49

Két nappal születése után nyilvánosságra hozta a brit hercegi pár kislányuk nevét. Katalin és Vilmos felmenőik előtt tisztelegtek a három választott névvel.

Charlotte Elizabeth Diana. A brit sajtó és a közvélemény alapvetően dicsérte a névválasztást és az ezzel járó gesztusokat, hiszen elegáns, visszafogott, a brit királyi családhoz illő, mégis népszerű neveket választottak a szülők, miközben tisztelegtek felmenőik előtt.

A Charlotte rendkívül népszerű név Nagy-Britanniában, tavaly a megszületett leánygyermekeknek adott nevek Top 10-es listán is rajta volt, és biztosak vagyunk benne, hogy május 2. után az első helyre ugrik majd a szigetországban.

A Charlotte név ráadásul nem ismeretlen a királyi családban. III. György feleségét és egyik lánygyermekét is így hívták, míg IV. György szeretett leánya, a későbbi Charlotte királynőről is ismert a név. Charlotte 1817-ben szülés közben halt meg, így léphetett trónra a legendás uralkodóvá váló Viktória hercegnő.

A Charlotte név ráadásul a Charles női megfelelője angol nyelvterületeken, ami arra utal, hogy az első névválasztással Vilmos herceg apja, a jelenlegi első számú trónörökös, Károly herceg előtt is tisztelegni kívánt.

A második Elizabeth nevet természetesen a jelenlegi uralkodó, Erzsébet királynő, azaz Vilmos herceg nagymamája valamint a néhai Anyakirálynő miatt választották, de anyai ágon sem ismeretlen a név, hiszen maga Katalin hercegné és édesanyja, Carole Middleton középső neve is Elizabeth.

A britek legjobban mégis a Diana névnek örültek, ezzel tisztelgett ugyanis a hercegi pár Vilmos herceg 1997-ben tragikus körülmények között elhunyt édesanyja, Diana hercegné emléke előtt – ahogy azt sokan várták és remélték. A pár szeretettel őrzi Diana emlékét, Vilmos herceg ugyanis édesanyja egykori kékköves eljegyzési gyűrűjével kérte meg Katalin kezét 2010 őszén egy kenyai szafarin.

(Fotó: People/Suzanne Plunkett/Reuters/Landov)