Jump to content

Erről árulkodik, ha gyakran szédülsz

2015. 05. 04. 11:17

Az még valószínűleg semmi problémát nem jelent, ha néha megszédülsz, amikor hirtelen felállsz, vagy időnként elveszíted az egyensúlyodat. Azonban ha gyakran előfordul, hogy megtántorodsz, akkor mindenképpen keressél fel egy szakembert! Az egyensúlyod elveszítése ugyanis számtalan problémáról árulkodhat.

Lássuk, mik azok a gyakori problémák, amelynek egyik tünete a szédülés és az egyensúly elveszítése!

1.- A belső füleddel akadnak gondok:

Akár egy sima gyulladásról, akár halláskárosodásról van szó, a belső fül problémáját jelezheti az egyensúlyvesztés. Mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert, ha egy héten át szédülést tapasztalunk!

2.- Gyenge izmok:

Az idősebb emberekkel gyakrabban előfordul, hogy elveszítik az egyensúlyukat, ezért van az, hogy többször elesnek. Ennek az az oka, hogy az idő előrehaladtával veszítünk az izomtömegünkből, ezért ha egy csúszós úton, vagy kiemelkedő bukkanón megbotlunk, akkor a testünk nem képes ezt elég gyorsan korrigálni, így könnyebben a földön találhatjuk magunkat. Idős korban ez sajnos javarészt elkerülhetetlen, ám sokat tehetünk mi is azért, hogy minél tovább megőrizzük izmaink frissességét és egészségét. Ezért is különösen fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, sportoljunk és megfelelő kálciumbevitellel, illetve kiegyensúlyozott táplálkozással vigyázzunk a csontjaink egészségére is.

3.- A gyógyszereink okozzák a gyakori szédülést:

Számtalan gyógyszer van, amelynek mellékhatásai között szerepel a szédülés, vagy egyensúlyzavar. Bizonyos patikai szerek miatt pedig a reakcióidőnk nyúlhat meg jelentősen és ez okozhatja a szédülést. Ha nemrégiben újfajta gyógyszert kezdtél el szedni és ezzel párhuzamosan jelentkezett az egyensúlyvesztés, akkor feltétlenül konzultálnod kell az orvossal! A gyógyszeres kezelést ne hagyd abba a saját szakálladra, de a szakember segítségével lehet keresni egy olyan alternatívát, aminek mellékhatásai között nem szerepel a szédülés.

4.- Gyengébb véráramlás:

Viszonylag sok embernél jelentkezhet átmeneti szédülés, ha hirtelen felállnak, aminek oka többnyire az alacsony vérnyomásban keresendő. Ha gyakran tapasztalod ezt a jelenséget magadnál, akkor figyelj oda, hogy lassan állj csak fel, illetve vizsgáld felül, vajon elég folyadékot fogyasztasz-e?

5.- Idegi sérülés:

A fentiekhez képest jóval ritkábban állhat a szédülés mögött idegi sérülés kiváltó okként. Az idegi problémát okozhatja gyulladás, vagy vitaminhiány, alkoholizmus, trauma, vagy genetikai rendellenesség is. Ilyenkor nem csak szédülést tapasztalhatunk, de jóval gyakrabban el is esünk, ugyanis ebben az esetben lábból nem kap elég információt az agy. Ha a szédülés zsibbadt végtagokkal, szúró, vagy égő fájdalommal, izzadással, emésztési problémákkal és izomgyengeséggel is jár, akkor gyanakodhatnak erre az okra a szakemberek.

(Kép: timesofoman.com)