Jump to content

Tippek és jótanácsok külföldi esküvő szervezéséhez

2015. 04. 27. 13:38

Külföldön tervezel esküvőt? Az biztos, hogy nagy fába vágod a fejszédet, de életre szóló élmény lesz! Tippek és trükkök külföldi esküvőre készülő pároknak!

Küldd ki a meghívókat minél hamarabb.
Ha külföldi esküvődre szeretnél itthoni vendégeket hívni, küldd ki minél előbb a meghívókat. Sőt, a legjobb, ha már e-mailben tájékoztatod őket arról, hogy mikor lesz a nagy nap. Ez akkor is fontos, ha csak a legszűkebb családtagok utaznak veled: egy külföldi út több szervezést, szabadságot, költséget és egyéb teendőt igényel, így minden vendégednek adj legalább fél évet a felkészülésre.

A helyi segítség mindig jól jön.
Ha meg tudjátok fizetni, biztosan nagy segítséget jelent egy helyi esküvő szervező! Ha mindent magatok intéztek, akkor is érdemes keresni egy helyi összekötőt, aki leküzdi a távszervezés távolsági és nyelvi akadályait.

Jó alaposan tervezzétek meg az esküvő előtti utat.
Ha külföldön lesz az esküvő, nagy valószínűséggel már a nagy nap előtt is ellátogattok a helyszínre. Ez az út legyen a lehető legalaposabb: intézzetek el mindent, találkozzatok mindenkivel, egyeztessetek mindent, nézzetek utána mindennek, és kérjetek megerősítést mindenkitől.

Maradj kapcsolatban.
A távolság nem lehet akadály: Skype segítségével könnyedén tarthatjátok a kapcsolatot a helyi szervezővel vagy segítségével. A folyamatos kapcsolattartás mindig jó, hiszen így a felmerülő problémák időben orvosolhatók, a helyszínen pedig jobban odafigyelnek a kéréseitekre.

Bőrönd a ruhának.
Ha menyasszonyi ruhádat magaddal viszed a külföldi esküvőre, gondoskodj róla, hogy van megfelelő bőrönd, amiben szállítani tudod a ruhát. Az utolsó ruhapróbára vidd magaddal ezt a bőröndöt, majd a végén kérd meg a profikat, hogy ők tegyék be a ruhát a táskába.

Legyen gőzölő vasaló.
Az utazás a legnagyobb gondosság mellett is megviselheti menyasszonyi ruhádat. A helyszínen gondoskodj róla, hogy szállásodon legyen lehetőség orvosolni a problémát egy vasaló, gőzölő vagy akár tisztító szolgáltatás segítségével.

Legyen bébiszitter.
Ha olyan vendégeid érkeznek a külföldi esküvőre, akik kisgyerekekkel utaznak, kérdezd meg őket, mik a terveik a nagy napra. Ha örömmel vennék, hogy gyermekeikre valaki vigyázzon, bérelj fel egy helyi, de angolul jól beszélő bébiszittert, aki az esküvő és a lagzi ideje alatt gondoskodik a gyerekek szórakozásáról és felügyeletéről.

Ne ragaszkodj minden hagyományhoz.
A külföldi esküvőn értelemszerűen nem követhetsz minden olyan hagyományt, ami a magyar esküvőkön megszokott. Mivel a vendégeid valószínűleg saját költségen utaznak a helyszínre, nem várhatod el tőlük, hogy még a menyasszonytánc során is pénzt dobjanak a kalapba. Ne ragaszkodj a nem megvalósítható magyar hagyományokhoz, koszorúslányaidtól pedig ne várd el, hogy hetedhét országra szóló, nagy költségvetésű lánybúcsút szervezzenek neked, amikor úgyis fizetik a saját utazásukat. Légy laza és megengedő.

Ne várj túl sok nászajándékot.
Ha vendégeid saját költségükön utaznak az esküvőre, ne várd el tőlük, hogy méregdrága ajándékokkal halmozzanak el, vagy hogy szórják a húszezreseket a menyasszonytánc  során.  Értékeld, hogy fontos vagy nekik annyira, hogy miattad elutaznak egy másik országba. Vagy biztosítsd őket, hogy nem vársz tőlük semmit, csak a jelenlétüket, vagy alapíts úgynevezett Honeyfundot, ami a nászút költségeit segít enyhíteni a násznép által. Itt előre megadott kisebb célösszegeket állhatnak a vendégek, mint például egy vonatjegy a nászúton, vagy egy pizzakupon az olasz nyaraláshoz.

Küldj segítséget az utazáshoz.
Egy héttel az esküvő előtt küldj körbe egy e-mailt, mely az utazáshoz nyújt segítséget a vendégeknek. Indulási időpontok, transzfer lehetőségek, tippek, útvonalak, ajánlott éttermek vagy éppen jótanácsok.
 

(Fotó: popsugar)