Jump to content

Hogyan győzd le a cukoréhségedet?

2015. 04. 10. 13:30

Ha szeretnél egészségesebben élni, nyilván tisztában vagy azzal, hogy a cukorfogyasztásodat kell szabályozni – többek között. Ez a legtöbbünk számára embert próbáló feladat, nem véletlenül. A cukorfogyasztás korlátozásához szigorúnak és türelmesnek kell lenned. Íme a táplálék-szakértők tippjei.

Okosan válassz.
Az egyértelmű, hogy nem szabad és nem is kell teljes mértékben kiiktatnod a cukrot az életedből és étrendedből. Így ha néha-néha mégiscsak rád tör az édességroham, válassz okosan. Fogyassz olyan édességeket, melyeket csak az adott időszakban ehetsz. A csoki rendelkezésedre áll egész évben, ezért nyáron válassz inkább fagyit, ősszel pedig sütőtökös sütit. A lényeg az, hogy soha ne vidd túlzásba.

Gondolkodj pozitívan.
Ha előre szenvedsz, hogy le kell mondanod a cukorról, bizony nem lesz könnyű dolgod lemondani róla. De ha motiválod magad a súlyvesztés, a jobb alak, vagy az egészségesebb életmód gondolatával, és tudatosítod magadban, hogy a cukorról való lemondás a céljaid elérésének egyik módja, máris könnyebb lesz félretolnod azt a tábla csokit.

A lényeg, hogy ne legyél éhes.
A cukorról való lemondás nem azt jelenti, hogy éhezned kell. Sőt, nem is szabad éhezned, hiszen az éhségérzet visz rá sokakat a túlzott cukorfogyasztásra. Ha valami édesre vágysz, egyáltalán nem biztos, hogy tényleg azt igényli a szervezeted. Lehet, hogy csak dehidratált vagy? Igyál egy nagy pohár vizet, és máris kevésbé fogod kívánni az édeset. Egyél egy falatot 2-3 óránként, és figyelj arra, hogy a napi három főétkezésed proteinben gazdag legyen. Ha ezeket megvalósítod, egyből elmúlnak az édességrohamok.

Lehet, hogy nem is a cukrot kívánod?
Sokan nem tudják, de az édességre való vágyakozás a dehidratáció jele is lehet. Így ahelyett, hogy egyből a Nutella felé nyúlnál, gondolkodj el azon, megfelelő mennyiségű vizet adsz-e szervezetednek. Napi 2-3 liter víz biztosan megadja a szükséges hidratációt, így az édességrohamok eltűnnek. Az édes ízre való vágyakozást pedig csillapítsd alternatívákkal: süti helyett gyümölcs, tejcsoki helyett étcsoki, cukros joghurt helyett görög joghurt olajos magvakkal.

Ne legyen lelkiismeret-furdalásod.
A cukorról való lemondás nem könnyű, itt-ott csalni fogsz és hibázni fogsz. De ezért ne utáld magad, és bocsáss meg magadnak. Bármennyire is furcsa, a lelki egyensúly is fontos a cukoréhség legyőzéséhez. Ha egészségesebb alternatívákat választasz a somlói galuska helyett, nem lesz lelkiismeret-furdalásod. Ha elhagyod a cukros üdítőitalokat, és nem cukrozod agyon teádat vagy kávédat, máris jobban érzed magad. Légy elégedett a választásaiddal és könnyebb lesz végleg lemondanod a cukorról.  

 (Fotó: ameliaphilips)