Jump to content

Az egészségre is káros a döntésképtelenség

2015. 04. 08. 11:13

Sokat szoktál töprengeni egy-egy fontosabb döntés előtt? Miután elhatároztál valamit, utána is órákig hezitálsz, vajon helyesen cselekedtél-e? Notóriusan halasztgatod a fontosabb munkákat? Nagyon helytelenül teszed!

Súlyos egészségügyi károkat okozhatunk a szervezetünknek, ha képtelenek vagyunk határozott döntéseket meghozni, állítja egy kanadai kutatás. Ha sokáig halogatunk egy döntést, azzal a szívünknek ártunk a leginkább a szakemberek szerint, akik hozzáteszik: még az elhamarokodott döntés is kevésbé rossz, mint a hosszas tépelődés az egészségünk szempontjából.

A kanadai szakemberek 980 kísérleti alanyt kértek fel arra, hogy válaszoljanak egy anonim online felmérésre, majd két csoportra osztották őket. Az egyikbe kerültek azok, akiknek szívproblémái vannak, a másikba pedig azok, akik nem szenvednek hipertóniától.

Kiderült, hogy azok, akiknek magas a vérnyomása, vagy más szívrendszeri problémája van, gyakran halogatják a döntéshozatalt, és temérdek időt elpocsékolnak még egy fontos határidő közeledténél is azzal, hogy minden másba belekezdenek. A rájuk rakódó tehertől és a halogató struccpolitikától viszont csak egyre feszültebbek lesznek, ami a szívüknek sem tesz jót.

A kutatás eredményei különösen fontosak egy másik felmérés fényében, melyből kiderült, az irodisták 21%-a vallja, hogy naponta kettő-öt órát elpocsékol felesleges, haszontalan dolgokra a munkahelyén. Ennek az időnek pedig tetemes részét az interneten való szörfözéssel tölti ki, illetve a női munkatársak akár egy teljes órát is a hajuk, a sminkjük, vagy a körmük ápolásának szentelnek munka helyett.

(Kép: pixgood.com)