Jump to content

Kötelező esküvői elemek, melyek mégsem kötelezőek

2015. 04. 07. 19:31

Esküvőt szervezel, de nem szeretnél elszállni? Hagyj ki néhány trendinek tűnő ötletet, melyet mindenki kötelezőnek tart, ám ha jobban belegondolsz, mégsem olyan fontos. Mert ez a való élet, és nem a Pinterest.

1. Save-the-date kártyák

Elsősorban amerikai földön divatos, ám itthon is egyre népszerűbb a save-the-date kártya, azaz a meghívó előtti meghívó kiküldése, melyet az ifjú pár az esküvő dátumával küld ki a vendégeknek, hogy azok szabaddá tudják tenni a lagzi napját. Ám ha költséghatékony szeretnél lenni, ezt a lépést nyugodtan kihagyhatod. Sőt, ha nem akarsz túl hagyományos lenni, akár a meghívókra szánt pénzt is megspórolhatod egy jópofa e-maillel, vagy személyes meghívásokkal.

2. Eljegyzési parti

Sokan már az eljegyzésből is külön alkalmat gyártanak, pedig ez aztán tényleg csak házasulandó párról szóló esemény. Spórolj az esküvőre, és ne költs el egy halom pénzt eljegyzési ebédre, vacsorára és partira. Jelentsétek be a szülőknek egy családi ebédnél, vagy bulizzatok egy jót a barátokkal és kész.

3. Menyasszonyi buli vagy lánybúcsú

Ha szűkös az esküvői költségvetés, hagyd ki a menyasszonyi bulit és a lánybúcsút, vagy ne kerekíts nagy feneket neki. Bulizzatok egy nagyot legjobb barátnőiddel, de hagyj ki mindenféle szervezkedést, távoli helyszínre való utazást, wellness szállodát és pikáns tortarendelést.

4. Esküvői zenekar

Súlyos százezreket spórolhatsz, ha DJ-t hívsz a lagzira, vagy magad állítod össze a zenét, esetleg megkérsz egy zeneileg megbízható barátot, hogy segítsen ki benneteket.

5. Esküvői honlap

Sokan szeretnek az esküvő előtt honlapot szerkeszteni vagy blogot írni, hogy a készülődés és szervezkedés minden mozzanatát megörökítsék maguknak, a jövőnek, a vendégeknek vagy a nagyvilágnak. Ám sok időt és pénzt megspórolsz, ha ezt a lépést kihagyod, és tényleg a szervezésre összpontosítasz.

6. Nászajándék regisztráció

Egy menő lakberendezési üzletben nászajándék regisztrációt kérni költséges dolog. Kérjetek pénzt a násznéptől, vagy fogadjátok el egyszerűen azt, amit kaptok.

7. Közös öltözékek

Tanúk nyakkendője, koszorúslányok ruhája? Tudod kit zavar, ha nem lesznek összehangolt ruhaköltemények és egyencipők? Senkit.

8. Virágos

Nézz utána az interneten, milyen könnyű a virágpiacon áron alul vett virágokból néhány kedves, szép csokrot kötni, akár saját kezedbe is. Mondj le a hatalmas virággömbökről és a mennyezetről leomló füzérekről, na meg persze a méregdrágán dolgozó virágosról.

9. Esküvői torta

Tényleg szükséged van négy különböző ízvilágú, többszintes, marcipán rózsákkal díszített esküvői tortára több tízezer forintért? Na ugye, hogy nem. Nagymamád tortája vagy barátnőid színes muffinjai nem személyesebb és romantikusabb desszertek?

10. Drága menyasszonyi ruha

Spórolj a habos-babos királynős ruhán, és bérelj valami egyszerűt, de szépet. Sőt, ki mondta, hogy feltétlenül menyasszonyi ruhakölcsönzőben kell beszerezned a meseruhát? Miért ne vehetnél egy fehér estélyit sokkal olcsóbban, vagy varrathatnád meg a ruhát egy ügyeskezű ismerőssel?

11. Köszönőajándék

A vendégek kaptak egy szép esküvőt, vacsorát, táncot, bulit és egy örök élményt. Miért kellene még hazavinniük egy gravírozott márványtáblát az esküvőtök időpontjával? Vagy bármilyen más ajándékot? Elég az is, ha a megmaradt sütiket szétosztod a távozók között. Rengeteg pénzt spórolsz meg vele.

12. Szék mindenkinek a ceremónián

Szabadtéri házasságkötésed lesz? Vagy nincs elég szék az anyakönyvi hivatalban? Erre aztán végképp ne költs. Egy 20 perces ceremóniát bárki kibír állva.

13. Tánctér

Sokan csak úgy választanak esküvői helyszínt, ha ahhoz tartozik egy hatalmas tánctér is. De hát egyszerre úgyse fog mindenki táncolni! Ráadásul sokkal meghittebb egy kisebb tér, ahol húszan táncolnak, mint egy óriási hodály, ahol ketten lassúznak.

14. Hétvégi lagzi

Mi lenne, ha az esküvőtöket egy szimpla péntek délután tartanátok? Hacsak nem 200 fős lagzid lesz – ez esetben jelen cikk nem is igazán érdekel téged -, bizonyára minden számodra fontos ember meg tudja oldani, hogy ott legyen. A szombati esküvők sokkal zsúfoltabbak, a helyszínek és időpontok pedig hamar elfogynak.

15. Profi sminkes

Ha van barátnőid között olyan, aki szépen sminkel, kérd meg, hogy csinálja meg az esküvői sminkedet. Gyakoroljatok előtte sokat, próbálgassátok a színeket, hogy a nagy napra minden tökéletes legyen, ezzel pedig súlyos tízezreket spórolhatsz meg a profi sminkesen.

16. Vendégkönyv

Szokás az esküvőkön vendégkönyvet fenntartani, amibe a vendégek beleírhatják jókívánságaikat. De tényleg olyan fontos ez? Úgyis mindenki elmondja személyesen.

17. Próbavacsora

Szerinted minden elromlik, ha előző este nem próbáljátok el a násznéppel, hogy ki hova ül az étteremben? Dehogyis.

18. Szállodai szobák

Ha van néhány nem helyi vendéged, írj nekik egy listát e-mailben néhány elfogadható árú, közeli szálláslehetőséggel. Senki nem várja el, hogy menő hotelben foglalj neki szállást.

19. Ültetési rend

Bár kétségtelenül fegyelmezettebb és simulékonyabb, ha mindenki oda ül a lagzin, ahol megtalálja a névjegykártyáját, ám ha nincs sok vendéged, vagy csak állófogadást tartasz, esetleg kifejezetten személyes, spontán, kellemesen káoszos lagzit szeretnél, akkor ezen is spórolhatsz. Úgyis mindenki oda ül, akihez szeretne.

20. Esküvő szervező

Az biztos, hogy esküvő szervező minden terhet levesz a válladról, de irtózatosan sokba kerül. Ha úgyis spórolni akarsz, akkor szervezz meg mindent magad, vagy kérd barátnőid segítségét.