Jump to content

A pénz boldogít? Ha jól használod, igen!

2015. 03. 27. 21:38

Bár a boldog élethez sok minden kell, ne felejtsd el egy pillanatra se, hogy csak kemény munkával és okos döntésekkel érhetsz el olyan anyagi elégedettséget, mely a boldogság egyik fontos kulcsa.

Bár a mondás igaz, a pénz önmagában nem boldogít és pénzzel nem tudod megvásárolni a boldogságot, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy igazán elégedett és boldog akkor lehetsz, ha a nem materiális értékeid mellett kemény munkával és okos döntésekkel éred el anyagi függetlenségedet - mely akár alacsony fizetés mellett is boldogságot okozhat.

1. Élj a saját határaidon belül

Keress bármennyit is, tudd, hogy mennyit költhetsz belőle magadra és megélhetésedre. Hidd el, mindenféle életszínvonal boldogságot jelenthet, ha azt saját magad tudod biztosítani önmagadnak, és elfogadod a pénzügyi határaidat. Bár az önmagában örömmel tölthet el, ha nem tartozol pénzzel sem a szüleidnek, sem a banknak, sem a hitelkártya folyószámládnak. Próbálj meg úgy élni, hogy saját magad ura legyél pénzednek.

2. Dolgozz keményen

Boldogulni az életben csak kemény munkával lehet. Szorgalmas, lelkes, előremutató munkával, folyamatos fejlődni akarással és megfelelő önbizalommal valamint határozottsággal bármit elérhetsz a pályafutásodban, ezáltal a fizetési ranglistán is előrébb léphetsz, csak akarni kell.

3. Kutakodj, tervezz, gondold át

Mielőtt bármi komolyat kezdesz az életeddel - munkahelyváltás, lakásvásárlás, vagy akár csak egy nagyobb utazás vár rád - mindig nézz utána, mibe vágsz bele. Keress rá, olvass róla, kérd ki mások tanácsát, hasonlítsd össze az árakat és az opciókat. Így könnyebben és biztosabban hozhatsz jó döntéseket, melyek végső soron az anyagi helyzetedet is befolyásolják.

4. Kerüld a megbánást

Ha költöttél valamire, akkor örülj neki. Ne érezd a vásárlókra jellemző megbánást vagy bűntudatot. Ha már birtokolsz valamit, hozd ki belőle a legtöbbet, élvezd ki a lehető legjobban.

5. Ne légy zsugori

Nagyon helyes és előrelátó dolog spórolni, gyűjteni valamire vagy félretenni minden hónapban. Ám ne ess át a ló túloldalára, mert akkor csak bűntudatot fog jelenteni minden vásárlás. A spórolás mellett néha költs magadra és vásárolj olyan dolgokat magadnak, melyek örömet okoznak, a határaidon belül vannak, megszerzésük pedig elégedettséggel tölt el. Jutalmazd magad az okos döntésekért is.

6. Mindig keresd a boldogságot

Éppen ezért ne ragadj meg olyan pozícióban, ami nincs ínyedre. Ha nem találsz kihívást és motivációt a munkádban, vállald a kockázatot és lépj tovább. Ha nem találod meg önmagad egy kilátástalan kapcsolatban, lépj tovább.

7. A minőségre menj, ne a mennyiségre

Semmi értelme nincs megtömni a szekrényedet olyan olcsó ruhadarabokkal, melyeket 3 hónap múlva már nem tudsz felvenni. Vásárolj inkább kevesebb ruhát, cipőt és táskát, de azok legyenek minőségi darabok, melyeket évekig élvezhetsz, így megvásárlásuk értékét is évekig élvezheted.

8. Nézz szembe a gyengeségeiddel

Az egyik legfontosabb lépés a pénzügyi elégedettség és a boldogság felé vezető úton. Hiányzik az iskolai végzettség? Lusta vagy? Nem tudsz lelkesedni a munkáért? Nem vagy kitartó? Túl sokat költesz ahhoz képest, amid van? Ismerd be a gyenge pontjaidat és próbálj meg rajtuk változtatni.

9. Tégy félre a váratlan kiadásokra

Az élet nem állhat örök spórolásból és zsugoriságból, ám annyit azért tégy félre, hogy váratlan élethelyzet esetén ne kelljen kétségbeesned, és máshoz fordulnod segítségért.

10. Tárgyalj

Ne hagyd megpihenni a dolgokat. Addig nincs vége egy történetnek, addig harcolj érte. Ha úgy érzed, fizetésemelést érdemelsz vagy több juttatást kellene kapnod, ne maradj csendben, ne törődj bele, hanem próbáld meg elérni feletteseidnél.

11. Tűzz ki célokat

A célok kitűzése, az azokért való harc és a célok elérése, megvalósítása életünk egyik mozgató ereje. Tűzz ki magad elé magasan lévő, ám elérhető célokat és tarts ki mellettük tűzön-vízen át. A céljaid elé pedig helyezz egy végső, fő célt, hogy legyen merre haladnod. Például: megtanulsz egy idegen nyelvet, ezzel előléptetést harcolsz ki munkahelyeden, mely nagyobb fizetéssel jár, melyből egy év alatt félre tudsz tenni egy autóra.