Jump to content

Szaunával a hosszú, egészséges életért

2015. 03. 04. 11:17

Igazi életmentő lehet a rendszeres, kiadós izzadás a finnek kedvenc találmányában!

Egy kutatás szerint azok a középkorú férfiak, akik gyakran szaunáznak, ezzel az egészséges szokásukkal a felére csökkentik a szívproblémákból adódó korai elhalálozás veszélyét.

A szakemberek rámutattak, hogy azok az emberek örvendtek a legkitűnőbb egészségnek, akik naponta egyszer szaunáztak, de már a heti egyszeri rendszeresség is nagyon sokat segít. A legideálisabb pedig az, ha alkalmanként legalább húsz percet töltünk a szaunában.

A nagyívű, több mint 21 éven át tartó vizsgálat során 2315 középkorú, 42-60 év közötti észak-finn férfit figyeltek meg a tudósok. Finnországnak különösen az északi részén ugyanis komoly hagyományokkal bír a szaunázás.

Ebből kiderült, hogy a szívroham kockázata 22%-kal alacsonyabb volt azoknak az esetében, akik hetente két-három alkalommal szaunáztak, és 66%-kal azoknál, akik mindennap élvezték a szauna áldásos hatásait. Ezen felül pedig minél több időt töltöttek a forró helységben, annál jobb eredméyneket tudtak felmutatni.

Hogy mi az oka a szauna ilyen mértékű egészségmegőrző erejének, azt sajnos nem tudták megmondani a tudósok.

A szakemberek a szaunázás előnyei mellett azonban arra figyelmeztetnek, hogy várandósok, nagyon idősek, illetve gyerekek inkább ne használják a szaunát.

(Kép: vidavibrante.com)