Jump to content

8 méregtelenítő szer a kamra polcairól

2015. 01. 31. 11:08

Bár még jócskán várat magára a tavasz, testünk megújításával nem kell megvárnunk a kikeletet, hiszen már most elkezdhetjük egészségesre enni magunkat néhány egyszerű, mégis finom méregtelenítő fogás segítségével.

Nem kell drága pénzeket kifizetni méregtelenítő italokra és teákra, hiszen a kamra és a hűtő polcain is találhatunk jócskán olyan ételeket, amik elősegítik a szervezet méregtelenítési folyamatait.

1.- Articsóka, spárga: Mindkét zöldség tele van prebiotikus inulinnal, amely segít megőrizni a bélrendszer bélflórájának egészséges egyensúlyát, illetve támogatja a máj méregtelenítő erejét.

2.- Kelbimbó, káposzta, brokkoli, karfiol: Magas rosttartalmuknak köszönhetően jó emésztést biztosítanak, elősegítik a vese és a máj egészséges működését.

3.- Narancs: Az ínycsiklandó citrus tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal, ezen kívül elősegíti a szervezet glutation termelését, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a máj elláthassa méregtelenítő feladatát.

4.- Tojás: A tojás a legjobb reggeli fogás egy átmulatott éjszaka után, ugyanis magas cisztein tartalmának köszönhetően segít lebontani az acetaldehidet, az alkoholfogyasztás egyik melléktermékét.

5.- Édesburgonya: Az édesburgonya tele van B-vitaminnal, ami a sejtek egészségét is támogatja, de segít az emésztésben is.

6.- Lencse, bab: Az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszanak a hüvelyesek, ugyanis temérdek cinket tartalmaznak, amire minden szervnek nagy szüksége van, de segíti az emésztést és a májfunkciókat is.

7.- Zab: Gazdag rosttartalmának köszönhetően a zabpehely a legütősebb reggeli, ha méregtelenítésről van szó! Elősegíti az egészséges bélműködést és a máj által termelt epe kiválasztódását is stimulálja, így a szervezetből könnyebben eltávolítódnak a méreganyagok.

8.- Joghurt: A joghurt probiotikumai segítenek a bélrendzser egészséges baktériuméllományának fenntartásában, így a szervezet könnyebben feldolgozza és kiválasztja a tápanyagokat.

(Kép: thecherryshare.com)