Jump to content

A zabpehely az örök élet elixírje

2015. 01. 08. 11:13

Egy nagyívű harvard egyetemi kutatás azt állítja, reggelente egy tálka zabpehely rejtheti a hosszú és egészséges élet kulcsát. Ha csak egy dolgot fogadsz meg az új évre, akkor az a zabpelyhes reggeli legyen!

Bár azzal régóta tisztában vannak a tudósok, hogy a teljes kiőrlésű gabonák jótékony hatással vannak a szervezetre, ez az első olyan kutatás, amely azt vizsgálja, milyen befolyással bírnak az élettartamunra.

A kutatás során 100.000 embert követtek figyelemmel 14 éven keresztül, a tudósok figyelmének fókuszában az alanyok táplálkozása, illetve annak egészségügyi következményei álltak. A nagyívű kutatás kezdetén, 1984-ben mind a 100.000 alany tökéletes egészségnek örvendett, de a 2010-es utánkövetésig már 26.000-en életüket vesztették.

Azok az alanyok azonban, akik sok teljes kiőrlésű terméket fogyasztottak –barna rizst, zabpelyhet, kukoricát- számos betegségtől és szívproblémától védve voltak.

A zabpehely amúgy is népszerű a sportolók és a diétázók körében, mivel magas rosttartalmának köszönhetően hosszú távon kiegyensúlyozott energiával látja e a szervezetet.

A kutatók megállapították, hogy napi 28 gramm teljes kiőrlésű zabpehely 9%-kal csökkenti a szívproblémák miatti elhalálozást, még akkor is, ha minden egyéb tényezőt –különböző kort, testtömeg indexet és fizikai aktivitást- is figyelembe veszünk.

A teljes kiőrlésű termékek 25%-kal több fehérjét tartalmaznak, mint finomított társaik.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a teljes kiőrlésű gabonatermékek javítják a csontok állapotát, csökkentik a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát, és elősegítik a belek egészségét.

(Kép: Telegraph)