Jump to content

Ön mit tenne, ha atombomba robbanna a közelében?

2014. 04. 15. 07:47

Ezt a kérdést tette fel a The Week újságírója, bár reméljük puszta kíváncsiság vezérelte, nem pedig a jövőbelátás. De érdekes belegondolni, vajon mit tennénk egy ilyen helyzetben. Ön elfutna?

Azt valószínűleg rosszul tenné. Persze a filmvásznon már sokszor láthattunk erre példát, amikor a hős megpróbál elmenekülni a radioaktív sugárzástól uralt helyszínről, miközben több ezer ember életét vesztette. A katasztrófafilmbe illő helyzet valószínűségének ellenére, az amerikai kormány kidolgozott egy forgatókönyvet vészhelyzet esetére.

Tulajdonképpen egész sokat tehetünk azért, hogy egy ilyen helyzetet túléljünk, a hasznos tippeket a Livermore National Laboratory foglalta össze egy tanulmányában:

1. A legrosszabb dolog, amit tehet egy atomrobbanás után, hogy autóba száll, és elhajt a helyszínről.

2. A legjobb dolog pedig, hogy talál egy biztonságos, stabil épületet, amelyben meghúzhatja magát a következő 24 órában.

3. A robbanás következtében fellépő elektromágneses sugárzás nem tesz tönkre minden telekommunikációs eszközt.

4. A mentést végzőknek nem tanácsos sugárzás-elleni védőfelszerelést hordani, amennyiben az lelassítja őket.

5. Bár több ezer ember életét veszítheti a robbanás következtében, a további sérülések elkerülhetők lennének, ha az emberek tisztában volnának azzal, hogy mit kell tenni, ha radioaktív sugárzásnak vannak kitéve.

Természetesen egyik kormány sem szeretne ráijeszteni az állampolgáraira, ezért csak ritkán hallunk efféle vészhelyzet esetén tanácsos tennivalókról. De az óvatosság sosem árt.

 

(Fotó: guardianlv.com)