Jump to content

Valóban kiszáradunk a kávétól és a teától?

2014. 04. 12. 15:34

Sokáig úgy gondolták, a tea és a kávé, koffeintartalmuknak köszönhetően meghajtja az embert, és emiatt könnyebben kiszáradhatunk. Egy új kutatás azonban úgy tűnik, megcáfolja ezt.

Naponta 1,6 milliárd csésze kávét, és 3 milliárd csésze teát fogyasztanak az emberek világszerte. Ám ez a mennyiség eddig nem számíthatott bele a naponta tanácsolt nyolc pohárnyi folyadékba, amit a kávé és a tea dehidratáló hatásával magyaráztak eddig.

Bár a kávé és a tea sok különféle anyagot tartalmaz, ezek közül vizsgálatunk szempontjából a legfontosabb a koffein.

A koffein kiszárító hatásáról szóló elképzeléseink még 1928-ra nyúlnak vissza, amelynek során három embert figyeltek meg két télen keresztül. Néha négy csésze kávét kellett meginniuk naponta, néha főleg teát kortyolgattak, néha semmit, vagy csak vizet tiszta koffeinnel. Ezzel párhuzamosan a kutatók megmérték naponta a férfiak vizeletének mennyiségét. A szerzők megállapították, hogy ha a férfiak két hónapig kávé és tea helyett kizárólag koffeinnel feldúsított vizet fogyasztottak, akkor a vizeletük mennyisége 50%-kal megnőtt. Ám ha rendszeresen fogyasztanak kávét, akkor a szervezetük hozzáedződik annak vizelethajtó hatásához.

Azt eddig is tudtuk, hogy a nagyon nagy mennyiségű koffein megnöveli a vesébe tartó véráramlást, ami meggátolja a szódium felszívódását, és ez megmagyarázza a szer vizelethajtó hatását, a mechanizmus pontos mikéntje azonban még mindig vita tárgyát képezi.

De ha normál adag koffein fogyasztásáról szóló tanulmányokat nézzük, azokból kiderül, a vizelethajtó hatás nem ilyen egyértelmű. Számos kutatás azt bizonyította, hogy a koffein legfeljebb enyhe mértékben vizelethajtó: 15 emberből 12 ugyan akkora mennyiségű vizeletet produkált függetlenül attól, hogy vizet, vagy kávét fogyasztottak korábban.

Akkor vajon miért érzik sokan, hogy gyakrabban kell kimenniük, miután teát, vagy kávét ittak?

Egy másik kutatás, amelynek során az résztvevők 12 órán keresztül nem ihattak mást, csak teát, nem talált különbséget a hidratációs szintjükben azokkal összehasonlítva, akik ugyanakkora mennyiséget ittak meg felforralt vízből.

Ami a kávét illeti, egy tanulmány valóban tapasztalt 41%-os vizeletmennyiség-növekedést, de itt a résztvevők a kísérlet végzése előtt nem fogyaszthattak kávét, tehát nem tudjuk, hogyan reagált volna a szervezetük, ha hozzá lettek volna szokva a koffeinhez.

Egy újabb kutatás során azonban nem csak a vizelet mennyiségét mérték, hanem az alanyok veseműködését is vizsgálták, illetve kiszámították a testük vízkészletének szintjét is. A részvevő férfiaknak négy csésze kávét kellett naponta elfogyasztaniuk, de nem lettek tőle jobban kiszáradva, mint azok a társaik, akik csak vizet ittak.

Mindezekből arra következtethetünk, hogy mindegy, mit iszunk nap közben, vizet, teát, vagy kávét, a lényeg, hogy megigyuk az ajánlatos nyolc csészénket naponta.

(Kép: inhabitat.com)