Tudósok felfedezték, hogy a kakaóban található antioxidánsok megakadályozzák az elhízást, és mellette csökkentik a túlságosan magas vércukorszintet. Arra is bizonyítékot találtak, hogy a keserűcsokoládé fogyasztása javítja a gondolkodást, csökkenti az étvágyat és a vérnyomást.
Az egereken végzett kísérletek azt bizonyították, hogy a kakaóbab antioxidánstartalmának köszönhetőek ezek a jótékony hatások. A kísérletet vezető Dr Andrew Neilson elmagyarázta, hogy a kakaó az egyik legmagasabb flavanol-tartalmú élelmiszer. A falavanol is egy ilyen antioxidáns, ám hozzátette, nem minden flavanol ilyen hasznos.
Ezért a kutatók azt is megvizsgálták, milyen hatásai vannak szervezetünkre a különféle flavanoloknak. Az egereket különböző összetételű étrenddel etették, mely között szerepelt alacsony- és magas zsírtartalmú élelmiszer is. A magas zsírtartalmú diéta különböző fajta flavanolokat tartalmazott.
Az eredményekből arra lehetett következtetni, hogy különösen egy összetevő, az oligomer PC az, ami megakadályozza az elhízást.
Eredményeik egybevágnak a Louisiana egyetem kutatásával is, mely azt találta, hogy a keserű csokoládé csökkenti a vérnyomást, és javítja a szív állapotát.
-A gyomorban két típusú mikroba található. –magyarázta az egyik szakértő. -A jó mikrobák, mint például a bifidobaktérium feldolgozzák a csokoládét. Ezért amikor keserű csokoládét fogyasztunk, a mikrobák megerjesztik azt, amivel gyulladáscsökkentő vegyületet hoznak létre. Ez aztán bekerül a véráramba, ahol segít megvédeni a szívet és az artériákat a sérülésektől.
(Kép: nfes.org)