Jump to content

Sztárfoci-edzőből Harvard-oktató

2014. 04. 06. 12:09

Mi a köze a focinak a bizniszhez? Megtudhatja, aki májustól meghallgatja a világ legsikeresebb edzője, a Manchester United ex-főnöke, Sir Alex Ferguson előadásait a bostoni Harvardon.

Hosszú távú oktatói szerződést kötött a bostoni Harvard Business School a skót Sir Alex Fergusonnal, aki 26 év után tavaly nyáron állt fel az angol Manchester United kispadjáról, miután a csapatot 13 bajnoki címhez és megannyi kupagyőzelemhez – köztük két Bajnokok Ligája-elsőséghez – segítette.

A 72 éves szakember május elejétől “A szórakoztatás, a média és a sport, mint üzlet” címmel tart előadásokat a Harvardon. Ferguson korábban már megfordult a világhírű és kiemelkedő presztízsű bostoni egyetemen, és olyan kedvező tapasztalatokat szerzett, hogy alig várja már új munkáját.

Felkérője, Anita Elberse, a Harvard professzora 2012-ben “Sir Alex Ferguson: A Manchester United menedzselése” című esettanulmányt ismertette meg a hallgatókkal. Elberse azért ajánlott most szerződést a skót edzőikonnak, mert úgy érzi, hasznos ismereteket tud nyújtani a vezetőképzési fakultáson résztvevőknek. Amellett, hogy Ferguson már tartott előadásokat a Harvardon, közreműködött az egyetemi lapban, a Harvard Business Review-ban megjelent, a munkamódszerét elemző cikk megírásában.

Egyre gyakoribb, hogy sikeres sportedzők megosztják a tapasztalataikat az üzleti képzésben résztvevőkkel, abból kiindulva, hogy egy nagyvállalat és egy élvonalbeli klub vagy nemzeti válogatott irányítása, az annak során előforduló döntési helyzetek igen hasonló vezetői kvalitásokat követelnek meg.

Magyarországon a vízilabda-válogatottal szövetségi kapitányként 2000-2008 között három olimpiai bajnoki, valamint két Európa-bajnoki és egy világbajnoki címet nyert Kemény Dénes, valamint a női kézilabda-válogatottat 2000-ben EB-aranyhoz, illetve olimpiai és vb-ezüsthöz, a férfiakat 1986-ban szintén vb-ezüsthöz segítő Mocsai Lajos is egyetemek, főiskolák és multinacionális cégek felkérésére már több ízben beszámolt vezetési tapasztalatairól.

(Fotó: news.harvard.edu)