Jump to content

Okosabbak vagyunk, mint egy varjú?

2014. 04. 03. 14:55

A világ legintelligensebb állatai között számon tartjuk a delfineket, a patkányokat, a malacokat, a bonobókat és az elefántokat is. Az egyetlen nem emlős tagja ennek a díszes, állati mensa-társaságnak: az új-kaledóniai varjú.

Egy kutatás szerint a varjak logikus gondolkodása ugyanolyan jó, mint egy hétévesé. A kutatók hat varjút vizsgálva arra keresték a választ, vajon mennyire értik meg a madarak az ok-okozati összefüggéseket?

A víz-kiszorítás segítségével megoldandó feladatok egy Ezópusz mesét, illetve annak különböző variációit vették alapul. A történet amúgy egy szomjas varjúról szól, aki köveket hajigál egy korsóba, hogy így növelje meg az edényben a vízszintet, és ezáltal megkönnyítse magának az ivást.

A kísérlet során a varjak ügyesen kiokoskodták, hogyan tudják megszerezni a víz tetején úszó jutalomfalatot úgy, hogy nehéz tárgyakat dobáltak be az edénybe. A feladatok során az okos állatok bebizonyították, hogy rendelkeznek annyi logikai készséggel, amivel ki tudják választani, mellyek azok a tárgyak, amik lesüllyednek a víz aljára, és melyek, amik lebegnek a felszínen.

Emellett különbséget tudtak tenni a tömör és üreges tárgyak között, illetve el tudták egymástól választani a magas vízszintű edényeket a sekélytől, a vízzel teli edényeket pedig a homokot tartalmazótól.

A varjak csak ügyességi két feladaton buktak el: az egyikhez meg kellett volna érteni a cső szélességének mértékét, a másikhoz pedig egy U-alakú edényből kellett volna a vizet kiszorítaniuk.

Ezekkel az eredményekkel a varjak egy 5-7 éves kisgyerek logikai szintjének megfelelő eredményt produkáltak, állítják a tudósok.

-Azért is szembeötlőek ezek az eredmények, mert párhuzamosan demonstrálják a varjak erősségeit és gyengéit, nyilatkozta az Új-Zélandi egyetemtől Sarah Jelbert, a kutatás vezetője. A kísérletben szereplő új-kaledóniai varjak híresek találékonyságukról, és intelligenciájukról. Ők az egyetlen olyan nem főemlős faj, amely képes az eszközhasználatra.

(Forrás: The Guardian)