Jump to content

Hogyan kerüljük el a traffit?

2014. 03. 28. 07:47

Biztos mindenki elgondolkozott különböző technikákon, amellyel – ha átlépjük a megengedett sebességhatárt – elkerülhető, hogy viszontlássunk magunkat a gyorshajtásunk miatt küldött levélben.

Természetesen a legkézenfekvőbb dolog, hogy szépen betartjuk a játékszabályokat és nem lépjük túl a megengedett sebességet. Azonban a Leicester University fizika szakos hallgatói úgy döntöttek, megpróbálnak egy alternatív megoldást találni a fent említett problémára.

A diákok azt találták, hogy elvileg lehetséges lenne olyan gyorsan vezetni, hogy a sebességmérő ne legyen képes felismerni rendszámunkat, csupán egy elmosódott, beazonosíthatatlan foltként érzékelni azt. Elvileg. De mindenkit, aki erre a trükkre vetemedne, figyelmeztetnünk kell: kb. 200 millió km/óra sebességgel kellene haladni, hogy a rendszámtábla láthatatlan legyen.

Ez a fénysebesség egy hatod részét jelenti, ilyen gyors járművet viszont sajnos még nem sikerült létrehozni, ennek híján pedig marad a szabályok betartása. Tekintve, hogy a leggyorsabb jármű, amit eddig ember alkotott, is „csupán” a fénysebesség egy ötezred gyorsaságával tud haladni, még van hova fejlődni. Főleg, ha olyan gyorsan szeretnénk utazni, hogy közben szinte láthatatlanok legyünk.

A kutatással fel szerették volna hívni a figyelmet arra, hogy az autósoknak értelmetlen a fent említett taktikával próbálkozniuk. És valóban, ne legyünk naivak: ha egyszer lefényképeznek minket, akkor bármilyen gyorsan megyünk is, a Szombathelyi Rendőrkapitányságról küldött szabálysértési levél úgyis utolér.

 

phys.org

(Fotó: www.rnw.nl)