Jump to content

Külföldön tabu!

2014. 03. 25. 07:42

Vannak olyan nemzetközi kézjelzések, amelyeket mi magyarok is ismerünk és rendszeresen használunk, néhányról viszont jobb tájékozódni, mielőtt külföldre megyünk. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb és legkétértelműbb gesztusokat.

1. Minden OK!
Amikor hüvelyk- és mutatóujjunkkal kis karikát formázva ezt mutatjuk, azzal a nyugati ember számára közöljük, hogy minden a legnagyobb rendben. Viszont ez nem mindenki számára nyilvánvaló. Oroszország, Brazília és Törökország területén kerüljük, ha nem akarunk konfliktusba keveredni. Ezekben az országokban sértésnek számít, a homoszexualitás jele. Franciaországban és Belgiumban egyszerűen a nullát, semmit, az értéktelenséget jelenti.

2. Tenyérrel magunk felé fordított békejel
Ennél a jelzésnél nem mindegy, hogy tenyerünk kifelé vagy befelé fordul. Franciaországban a békét, nálunk a győzelmet jelenti, néhány országban pedig, hogy két sört szeretnénk. Angliában, Ausztráliában, Új-Zélandon kerüljük, mert ott egyenértékű a széles körben elterjedt középsőujjas üzenettel.

3. Kisujj felmutatása, míg a többi be van hajlítva
A nálunk nem használatos kézjelzés sok galibát okozhat külföldön. A mediterrán országokban a kis péniszre utalnak vele, Dél-Amerikában vékonyat jelent, Balin pedig rosszat. Jobb, ha tényleg kerüljük ezt a jelet.

4. Ördögvilla
Azon túl, hogy ez a rockerek kedvelt kézjelzése, jobb, ha utánanézünk külföldön használatos formájának. A déli, mediterrán országokban ez szintén sértést jelent, szó szerint azt, hogy az illetőt (akinek mutatjuk) felszarvazta a felesége. Máltán és Olaszországban szemmel verés elleni védelmet tulajdonítanak neki. Mivel nagyon ellentmondásos jelzésről van szó, ajánlatos ezt is kerülni.

5. Fölfelé mutató hüvelykujj
Ezzel a jellel szoktunk stoppolni, ha éppen úgy hozza a sors, néhány éve pedig a Facebook választotta ki ezt a jelet a tetszésnyilvánításra. Azonban ez a kézmozdulat régebbi, mint gondolnánk: egészen a római birodalom fénykoráig nyúlik vissza. A gladiátor-küzdelmek alkalmával ugyanis a római császár felfelé mutatott hüvelykujjával kegyelmet gyakorolhatott, a lefelé fordított változattal pedig könnyedén a másvilágra küldhette a szerencsétlen gladiátorokat. Ausztráliában és Görögországban viszont nem pozitív jelentéssel bír, hanem szintén ugyanolyannal, mint a feltartott középsőujj.

A fentiekben csak a legelterjedtebb kétértelmű jelzéseket foglaltuk össze, természetesen ezeken kívül még rengeteg változat létezik. A legjobb tanács, amit ilyenkor adni lehet, hogy a félreértések és sértések elkerülése végett – ha külföldre megyünk, vagy külföldivel találkozunk – beszélgessünk és kommunikáljunk sokat, hogy minél jobban megismerjük egymás kultúráját és testbeszédét.

 

www.huffingtonpost.com

(Fotó: winwithvictory.com, oldicts.wikispaces.com)