Jump to content

Egy valóságshow írója vagyok

2014. 03. 24. 07:32

„Higgyék el, közel sem annyira csillogó és elbűvölő világ, ahogy az elsőre tűnik. És egyáltalán nem valóságosak” – vallott őszintén a kulisszatitkokról egy amerikai valóságshow forgatókönyvírója.

Egy tengerentúli bulvárlap nemrégiben vitatta az ilyen műsorok valóságtartalmát, hatalmas botrányt kirobbantva ezzel. „Csak hátradőltem és nevettem az egészen, mert éppen ilyen műsorok forgatókönyvét írom. Én is szerezhetnék magamnak 15 perc hírnevet, kitálalva a bulvárlapoknak, de inkább a fizetésem mellett döntök” – mert mondanunk sem kell, a nyilatkozó Anonymus néven mondja meg a tutit. Okosan is teszi ezt, mert valószínűleg a fizetése elvesztésén túl hatalmas pert is akasztanának a nyakába.

„Amit nem mondanak el Önöknek, hogy bár az emberek valósak, a műsorban látott szituációk egyáltalán nem azok. Sok esetben találnak egy sztáralkatot vagy egy nagyon erős, megosztó személyiséget és köré építik a show-t” – árulja el a belső forrás. Ezt valószínűleg itthon is így csinálják – akik követik ezeket a műsorokat, nyilván fel tudják idézni a legemlékezetesebb karaktereket. Őket általában szeretni vagy utálni lehet, és mindig gondoskodnak a műsor nézettségéről (persze valójában nem ők, hanem a szerkesztők).

Természetesen nem csak a szigorú értelemben vett valóságshow-k szereplői között bukkanhatunk ilyen emberekre. Itthon legutóbb az egyik X-Faktor akkori szereplőjéről, a ma már valamennyire sikeres Csobot Adélról terjedt olyan pletyka, hogy a műsor készítői felfigyeltek rá, kérlelve később, hogy induljon a versenyen.

A névtelen amerikai informátor elsősorban valóságshow és dokumentum-reality forgatókönyveken dolgozik. Nálunk ilyen pl. a Való Világ vagy doku-reality kategóriában a Gyanú Árnyékában, de ne legyenek illúzióink a Berki Krisztián-szintű hírességekkel villogó Édes Élet című celeb realityről sem.

Amerikában az a bevett gyakorlat, hogy a megbízott forgatókönyvíró előre megírja a műsor koncepcióját és egy próbajelenetet, amit aztán a készítők megvitatnak és eldöntik, hogy mehet-e a fókuszcsoportnak, majd a velük való együttműködés során kiderül, hogy megveszik-e az ötletet vagy sem.

„Valóságshow-k számára írni olyan, amit egyik egyetemen sem tanítanak. A „jó írás” alapszabályai mennek a kukába, mert a túlzások, a jelzők és a felkiáltójelek élveznek prioritást Hollywoodban. Mert izgalmas dolgokat akarunk közölni!” – folytatta az informátor.

A szerző elismerte, hogy talán hozzájárul társadalmunk elbutulásához, azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy mi mindannyian szavazunk a véleményünkkel. Például akkor is, amikor mérgünkben elkapcsolunk.

 

www.xojane.com

(Fotó: www.allvoices.com)