Jump to content

Olvasni tanuló kutyusok

2014. 03. 23. 07:55

Annyira szeretnénk már igazi társakként kezelni kedvenceinket, hogy már az iPad-et is kutyáink olvasni tanítására használjuk.

Valamikor elindult ez a lavina, amit már nem fogunk tudni megállítani. Az új őrület a „kutyaselfie”-vel kezdődött, vagyis azzal, hogyan tanítsuk meg az ebeket fotót készíteni önmagukról. Nagyon jól szórakozhatunk rajtuk, és igazán vicces belegondolni, de ez is csak a gazdikról szól. Már várjuk a pillanatot, hogy néhány hónapon belül a Facebook-ot nem babák fotói, hanem kutyák selfie-jei fogják elárasztani.

Persze a selfie csak az első lépés volt. A következő távlati és nemes cél a kutyák hasznos dolgokra tanítása, mint például a netbankolás vagy az olvasás. Az első dolog, ami eszembe jutott, hogy kedvenceink majd az íróasztal előtt ülve tappancsaikkal nyomogatják a billentyűzetet és lenyúlják a fizetésünket a bankszámlánkról. Mintha egy rajzfilmben lennénk.

Természetesen Amerikában ennek már piaca is van, külön kutyaiskolák nyíltak erre a célra. Hangsúlyozzák: a leckék arról szólnak, hogy a kutya és gazdija között szorosabb kötelék alakuljon ki, miközben mindketten remekül szórakoznak.

Remek. A módszer az, hogy addig tréningezik az ebeket, amíg utasításra elérik, hogy az orrukkal megérintsenek egy gombot az iPad-en. „A kutyák képekben tanulnak, az agyukban egy nagyon egyszerű algoritmus működik, mely elkülöníti a kellemes és kellemetlen képeket. Egy kutya olyan, mint egy mini robot, pozitív visszajelzéseinket és az arra adott válaszokat kellemes élményként tárolja” – mondja Nicole Scott, a kutyaiskola egyik vezetője.

 

„Később arra is megtaníthatjuk őket, hogy különbséget tudjanak tenni a képernyőn megjelenő képek vagy szavak között. Még válaszolni is képesek lesznek egy adott kérdésre, az érintőképernyőn megjelenő „igen” vagy „nem” opció kiválasztásával” – folytatta Scott. Egy alkalmazás segítségével már néhány perc alatt megtanítható az írott parancsok megértése. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a betanítás után, ha például a képernyőn megjelenik az „ül” parancs, a kutya engedelmeskedik.

„Rengeteg ügyfelünk akarja megtanítani a kutyáját komolyabb dolgokra, de ezek az állatok valójában csak azt akarják, hogy foglalkozzanak velük. Játszani akarnak” – mondja az iskola társalapítója. „Azt tanítjuk, hogyan alakuljon ki erős elköteleződés a két fél, a kutya és gazdija között. Ez minden megtanult képesség alapja.”

Mi azért bízunk benne, hogy a kutyatulajdonosok többségét nem kapja el a gépszíj (vagy a póráz).

 

(Forrás, fotó: www.theguardian.com, www.today.com)