Jump to content

A hamis érzelmek felismerője

2014. 03. 22. 08:48

Ön meg tudja mondani, ha valaki mosolyt vagy fájdalmat színlel? Valószínűleg igen, ez nem újdonság. Mérnökök most azt állítják, hogy képesek olyan programokat fejleszteni, amelyek az embernél jobban beazonosítják a hamis érzelmeket.

A Google Glass programja már abban a fázisban van, hogy valós időben képes olvasni az érzelmeinkre utaló arckifejezésünkből. Egy új kutatás szerint ugyanilyen technológia segítségével 85%-os pontossággal képesek beazonosítani a megjátszott érzelmeket, tehát sokkal eredményesebben, mint mi.

A számítógépek már egy ideje sokkal jobban meg tudják „jósolni” a logikai válaszlépéseket – elég például csak a számítógépes sakkra gondolni. Eddig viszont a beszédfelismerés és vizuális azonosítás területén komoly hiányosságok voltak.

„Az észlelt folyamatok feldolgozása az emberek számára egyszerű, míg a számítógépeknek nagyon nehéz. Ez a kísérlet volt az első, mely során a számítógépek jobbak voltak az észlelt folyamat beazonosításában, mint az emberek” – mondta Marian Bartlett, a terület szakértője.

Eddig is voltak próbálkozások arra, hogy számítógépes algoritmusok segítségével dekódolják az emberi arckifejezéseket, melyet többek között a reklámszakmában igyekeztek hasznosítani, a vásárlási szokások és szándékok megismerésére.

A Bartlett és csapata által kifejlesztett módszer alapja az, hogy az őszinte és a megjátszott érzelmek kifejezésekor különbséget lehet tenni az agyi aktivitás között, a kiadott jelzések más idegpályán „futnak”.

Bartlett programjának másik alapját az Arckifejezéseket Kódoló Rendszer (Facial Action Coding System - FACS) képezi, melyet még a híres pszichológus, Paul Ekman alkotott meg a ’80-as években. Ő egyébként az a népszerű tudós, aki a nálunk is vetített nagysikerű „Hazudj, ha tudsz!” című sorozat megihletője is volt. A sorozatban használták is a programot (FACS), mely az érzelmeink megnyilvánulása során használt „mikro-kifejezéseket” elemzi, ezáltal következtetve és értelmezve az adott érzelmet. Arcunk izmainak használata – így az orrunk ráncolása, a szem vagy a szemöldök összehúzása – segít beazonosítani érzelmeinket.

A kísérletet végrehajtó csapat évekig dolgozott azon, hogy létrehozzon egy olyan számítógépes programot, amely a vizuális megjelenéssel egy időben automatizálja a FACS-t, és felismeri az arckifejezések és az érzelmek közötti kapcsolatot. A kísérletet bemutató tanulmány elsőként jegyzi ezt a programot, mely különbséget tud tenni a valódi és a megjátszott arckifejezések között.

 

www.wired.com

(Fotó: fanpop.com)