Jump to content

Tom Cruise kísértetkastélyba iratja a lányát?

2014. 03. 21. 16:00

Tom Cruise és Katie Holmes lánya, Suri áprilisban tölti be nyolcadik életévét, ezért felmerül a kérdés, vajon hová iskoláztatják be? Talán az édesapja szcientológiai, vagy az anyukája katolikus hitét követve fog tovább tanulni?

Ha a filmszínészen múlik, Suri egész biztosan a méregdrága Delphian magániskolába fog járni, hiszen másik lánya, Isabella, akit még előző ex-feleségével, Nicole Kidman-nel közösen fogadtak örökbe, szintén itt tanult. Az intézmény igen drága mulatság, egy év tandíja 42 ezer dollárt kóstál, a diákok pedig a szcientológia egyház alapítójának, L.Ron Hubbard-nak a szigorú elvei alapján tanulnak.

Az Oregon-i székhelyű tizenkét osztályos iskola hívő körökből kikerülő tehetősebb szülőnek presztizskérdésnek számít. A vakon hívő szcientológusok a Sea org szervezethez csatlakoznak, melynek keretében aláírják az évi egy milliárd dolláros szerződést a templommal. Az iskolába járó diákok pedig szinte mind második generációs szcientológus-gyerekek, akik szüleik révén már ebbe a vallásba születtek bele, így idővel maguk is Sea org tagokká válhatnak.

Bár az iskolába számos különböző hátterű diák jár, zsidók, keresztények, buddhisták és muzulmánok, az alapelveket mégis a szcientológia tanítása határozza meg.

Az oktatás egyik szabály szerint a diákoknak addig kell ismételgetniük a tananyag szavait, amíg meg nem értik, időtől és tantárgytól függetlenül, ezért mindent kívülről, szó szerint meg kell tanulni, matematikát, biológiát, vagy angolt. Minden diák a saját ütemében tanul. A tanárok csak felügyelnek, irányítják a hallgatókat. Valójában nem tanítanak, hanem megválaszolják az esetleges kérdéseket. Az iskola nem hisz a lélektanban, vagy a gyógyszeres kezelésben, ezért ha valaki megbetegszik, azt elkülönítve magára hagyják, hogy a szervezete ’öngyógyuljon’.

Egy régi diák, Paul vallomása szerint van egy külön ablaktalan ’Etika szoba’ azoknak, akik valami hibát követtek el, és itt kell ülniük fél órát szótlanul. A megfelelő magatartás alapkövetelménye az oktatásnak: „Egy sikeres élet megköveteli a becsületességet, a logikus gondolkodást, hogy különbséget tudjon tenni jó és rossz között. Ezért tananyagunkban kiemelkedő fontossággal bír az őszinteség, a felelősségvállalás, a megbízhatóság és az erős jellem.” –állítja a Delphi program.

-A helytelen viselkedést nem tolerálták, büntetésként pedig házimunkát, főzést, takarítást kellett végeznünk, –meséli Paul. –Ráadásul az iskola besúgásra bíztatta diákjait, ezért mindenki tartott a másiktól, hiszen az árulkodásért jutalom járt. Az ember jobban járt, ha soha senkinek nem mondott el semmit.

-Az iskola mindentől elzárt. Soha nem találkoztunk senki kívülállóval, nem érintkezhettünk a helyiekkel, és nem hagyhattuk el az iskola területét. Egyáltalán nem kommunikálhattunk a külvilággal. Elzárt világban éltünk egy kísértetkastélyban. Az egyik szárnyban laktak a fiúk, a másikban a lányok. A mi részünkön csak egy fürdőszoba volt, a benne lévő négy zuhany közül pedig csak egyben volt meleg víz.

Jacob, egy másik Delphian tanuló azonban másképp látja az intézményt:

-A munkamorálom, az akaratom, az erkölcsi érzékem és tanulásvágyam sokat fejlődött, amióta ide járok. Csak a jóra törekszem. Ezt semmi más iskolában nem tanulhattam volna így meg.

(Forrás: Daily Mail)