Jump to content

Jobban alszanak a gyerekek az olajos haltól

2014. 03. 19. 11:47

A szervezet nem tud önállóan omega-3 zsírsavat termelni, holott ez az anyag elengedhetetlenül szükséges a jó alváshoz, illetve az agyi funkciók problémamentes működéséhez. Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai az olajos halak.

Oxfordi kutatók azt állítják, omega-3 tartalmú kapszulák szedése, vagy olajos húsú halak fogyasztása lényegesen javítja a gyerekek éjszakai nyugalmát. A halakban található omega-3 zsírsavak segítségével a kutatásban résztvevő gyerekek tovább aludtak, és éjszaka is kevesebbszer ébredtek fel.

Az oxfordi egyetem kutatói négy hónapon keresztül omega-3 tartalmú táplálékkiegészítőt adtak rosszul alvó gyerekek egyik csoportjának, míg a másik csoport csak placebót (azaz semmiféle gyógyhatással nem rendelkező, semleges tablettát) kapott. A kutatók emellett a gyerekek csuklójára erősített szenzorok segítségével monitorozták öt éjszakán keresztül az alvásukat.

A vizsgálatban összesen 352 hét és kilenc év közötti gyerek vett részt, olyanok, akiknek egyébként olvasási nehézségei voltak az iskolában. A szülők által kitöltött kérdőívből az is kiderült, hogy tíz gyerekből négy alvási problémákkal is küzdött. 

A vizsgálat eredménye szerint azok a gyerekek, akik napi rendszerességgel kaptak omega-3 kiegészítést, átlagosan 58 perccel aludtak tovább társaiknál, illetve az éjszakáik is sokkal nyugodtabban teltek. A kutatás eredményei nemcsak az éjszakai pihenéssel, de az iskolai teljesítménnyel is szorosan összefüggenek, hiszen ha egy gyerek nem alussza ki magát rendesen, a tanulmányaiban is könnyen elmaradhat.

A szakemberek azt javasolják, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek hetente kétszer fogyasszanak olajos húsú halakat, mint a lazac, a hering, ponty, vagy harcsa.

A brit kutatás fényében kiváltképp aggasztó az a tény, melyszerint a magyar lakosság halfogyasztása a legalacsonyabb Európában. Míg a portugálok megesznek fejenként 55 kiló halat is évente, addig mi összesen 4 kilogrammot.

Egy 2008-ban végzett felmérés szerint az emberek 32%-a azért nem eszik ma halat Magyarországon, mert fél a szálkától, 32%-a büdösnek tartja, 21% pedig az ízére panaszkodik. Egy másik érdekesség, hogy nemek szerint is megoszlik a halfajták kedvelése: míg a nők a lazacot szeretik jobban, addig a férfiak inkább pisztrángot látnak szívesen a tányérjukon.

Kép: anutritionisteats