Jump to content

Meddig tart a mámor?

2014. 03. 18. 07:34

Életünk során sok mindentől lehetünk mámorosak: boldogságtól, szerelemtől, alkoholtól stb. Megnézzük, mi okozza azt az áldatlan állapotot, ha már néhány korty alkohol kikészít minket.

Bármilyen társasági eseményen vegyünk is részt, különbség van diszkrét italozgatás és a totális filmszakadás között. Talán már saját baráti körünkben is megfigyelhettük: vannak, akik jobban bírják az alkoholt, mások pedig kevésbé.

Azoknak az embereknek, akik „ellenállóbbak” az alkohollal vagy egyéb függőséget okozó szerrel szemben, többet kell fogyasztaniuk abból, hogy ugyanolyan hatást érjenek el vele. Ez annak köszönhető, hogy ők azzal a képességgel születtek, hogy akár több kör alkohol után is alig látszik meg rajtuk, hogy ittak valamennyit.

A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja szerint ezek az emberek sokkal kevésbé érzékenyek az alkoholra, mint mások. „Ők azok, akik rendszeresen az asztal alá isznak mindenkit. Az, hogy ez miért van így, máig neurobiológiai vita tárgya, egyelőre rejtély. Kissé ironikus azonban, hogy ezek az emberek ugyanakkor hajlamosabbak az alkoholizmusra” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Mások viszont több alkoholfogyasztás esetén egyszerűen ellenállóbbak lesznek azzal szemben, valószínűleg azért, mert az agyuk könnyebben alkalmazkodik hozzá. „Olyan ez, mint a Pavlovi reflex” – folytatja a professzor. Az agyunk megtanulja az alkohol okozta hatásokat, és ezek ellen reagál. Így következő alkalommal, amikor felöntünk a garatra, az agyunk már tudja, milyen válaszreakciókat kell küldeni. Amikor alkoholmámoros állapotba kerülünk, az agyunk folyamatosan azon dolgozik, hogyan állítson vissza minket a megszokott helyzetbe. „Amikor aztán később megvonjuk magunktól az alkoholt, a szervezetünk azt túlreagálja.” Erre egy nagyon hétköznapi szavunk van: másnaposság.

Az alkoholistáknál viszont máshol történik az alkalmazkodás, nem az agyban. A túl sok ivás eredményeként a máj az alkoholt lebontó enzimeket túltermeli. „Egy alkoholista kb. kétszer vagy háromszor gyorsabban tudja feldolgozni ugyanazt a mennyiséget adott idő alatt, mint egy nem alkoholfüggő” – állítja Mr. Koob, egyetemi kutató.

Az alkohol ellenálló-képesség javítása vagy rombolása attól függ, hogy mióta és mennyit iszik valaki. Lehetséges nagyobb alkoholbírást kifejleszteni, de valószínűleg olyan gyorsan elveszíthetjük, mint ahogy szert tettünk rá. Egy olyan időszak után, amikor nem fogyasztottunk alkoholt, még részben visszatérhet az ellenálló-képesség, de nem teljesen.

 

www.huffingtonpost.com

(Fotó: www.sobernation.com, sessionaltherapist.com)