Jump to content

Színre színt

2014. 03. 15. 13:32

Varázslatos világ a színeké. Ahol megfér egymás mellett a hófehér, a tűzpiros, a püspöklila, a földbarna, a neonzöld, a királykék, a mediterrán sárga, és még sorolhatnánk. A színpszichológia szerint az autónk színéből vagy a kedvenc színünkből következtetni lehet személyiségünkre, hiszen a színek szavak nélkül beszélnek érzéseinkről, lelkivilágunkról, kultúránkról, elképzeléseinkről.

FEHÉR – tisztaság, ártatlanság, fiatalság. Az első számú alapszínt kedvelőket gyermeki báj jellemzi és naivitásuk miatt igénylik, hogy mellettük álljon valaki az életükben. Bizonytalanságuk miatt nehezen hoznak döntéseket, viszont kiváló szervezőkészségükkel kivívják mások elismerését.

PIROS – erő, egészség, vitalitás, szenvedély. Határozott, vibráló személyiségükkel szeretik, ha a középpontban vannak, de túlzott dinamizmusuk agresszióba, lobbanékonyságba, akár uralkodásvágyba csaphat át.

PINK – szelídség, szeretet. Azok a nők kedvelik ezt a színt, akik magasabb anyai ösztönökkel rendelkeznek. Ugyanakkor a védelem utáni vágyat is jelképezi, képviselői biztonságos szeretetre vágynak, mert törékeny a lelkük.

NARANCSSÁRGA – luxus, öröm, nyugtalanság, vakmerőség, kíváncsiság, egzotikum. A narancs-emberek szeretnek szórakozni, nyitottak, jó humorérzékkel rendelkeznek, kedvelik a divatot és a zenét, könnyen veszik a változásokat, viszont olykor nem elég kitartóak.

SÁRGA – melegség, boldogság, bölcsesség, önmegvalósítás, kommunikáció. A vidám és optimista emberek kedvence, akik általában sokat sportolnak, állandó mozgásban vannak, szintén jó a humoruk, nem esik nehezükre a társaság középpontjában lenni. Szeretik a feltűnést, vonzódnak a látványos dolgokhoz.

ZÖLD – remény, harmónia, béke, frissesség, megújulás, őszinteség. A természet színét kedvelőkre a kiegyensúlyozottság jellemző, szeretik és művelik is a kultúra különböző ágait, kiváló az ítélőképességük, és szeretnek elmélyülni a gondolataikban. Fontos számukra az erkölcsösség.

KÉK – együttérzés, gondoskodás, hűség, kitartás, aggódás. A kékekre könnyedség, elegancia, finomság, a segítőkészség jellemző, akik nehezen befolyásolhatók, inkább ők hatnak a környezetükre. Fontos számukra a kényelem, s hogy jó véleménnyel legyenek róluk.

LILA – spiritualitás, érzékenység, érzékiség, kreativitás. Igényes, szellemes emberek, akik szeretnek elütni az átlagtól, temperamentumosok és egyediek.

BARNA – türelem, kitartás, megbízhatóság, kedvesség, család, otthon. A föld színe, ezért akinek ez a kedvence, szereti az állatokat is. Ugyanakkor zárkózott és kritikus, praktikusan gondolkodik és fontos számára az igazság.

SZÜRKE – óvatosság, kompromisszumkészség, kötelességtudat. Kissé hűvös, de szorgalmas emberek, akik előtérbe helyezik a munkát. Jó üzleti képességük van, viszont kissé elnyomott, magányos emberek.

FEKETE – titokzatosság, elegancia, erő, tekintély. Méltóságot és hatalmat sugall, ugyanakkor lehet fásultság és üresség is mögötte. Karrierépítésben jók a szín képviselői, akiknek nem biztos, hogy sok barátjuk van. Mivel a depresszió színe is, érdemes más színnel kombinálva hordani.

(fotó: rockingwallpaper.com)