Jump to content

Azóta szeretlek, amióta megláttalak

2014. 03. 15. 07:30

Napjaink egyik legrejtélyesebb kérdése az előítélet. Mégis mennyi idő alatt dől el, hogy a potenciális jövendőbelivel állunk szemben vagy az illető örökre csak barát marad?

Tudósok felfedezték, hogy kb. 1 másodperc alatt döntünk arról, hogy bizalmat szavazunk-e valakinek vagy sem. A Glasgow University kutatói pedig arra jutottak, hogy csupán fél másodperc áll rendelkezésünkre egy jó első benyomás kialakítására. Arra is rájöttek, hogy az ismerkedés első fázisában mennyire fontos a hang, ebből ugyanis a másodperc töredéke alatt következtetünk az illető megbízhatóságára.

Egy egyszerű „szia” elég ahhoz, hogy tudat alatt teljes jellemrajzot készítsünk valakiről. Még arról is képet alkotunk csupán a hang alapján, hogy mennyire lehet az illető vonzó, mielőtt még találkoztunk volna vele.

A kutatás kimutatta, hogy a résztvevőknek lejátszott hangok ugyanazokat a válaszreakciókat váltották ki az emberekből, és ezek nagyon gyorsan, a másodperc töredéke alatt történtek. Ez azt jelenti, hogy a hangszínünk, amelyet egy egyszerű köszönés során használunk, azonnali és egyértelmű benyomást kelt a másik félben rólunk.

A kísérlet során fény derült arra is, hogy a hangsúlyból következtetünk az illető szavahihetőségére és dominanciájának mértékére. A tény, hogy az emberi agy ilyen gyorsan képes következtetni ezekre a dolgokra, azt jelenti, hogy ez valószínűleg történelmünk során alakult ki bennünk, amikor túlélésünk függött attól, hogy kihez közeledhettünk és kiben bíztunk meg.

A kutatás által azt is megérthetjük, hogy talán van némi alapja a csúnya előítéleteknek, nem feltétlenül kell sutba dobni őket, mert könnyen lehet, hogy – ha ma már nem is a túlélésünk – de az érzelmi biztonságunk függhet tőle.

 

(Fotó: www.sweetandtalented.com)