Jump to content

Szép jó reggelt!

2014. 03. 14. 11:20

Teljesen mindegy, hol, milyen körülmények között, vagy milyen kultúrában élünk a világban, mindannyiunk hangulata ugyanúgy változik a nap során az Arab Emirátusoktól Svédországig.

Brit tudósok több, mint félmilliárd twitterbejegyzés vizsgálatából arra következtettek, hogy legtöbbünk jókedvűen ébred, a kedvünk csak később romlik el. Estére azonban szerencsére újra jó hangulatba kerül, hétvégéken pedig jelentősen javul közérzetünk, és sokkal boldogabbak vagyunk.

A nagyívű kutatás a Twitter-bejegyzésekben megjelenő pozitív és negatív hangulatú szavakat vizsgálta. A felmérésből nyilvánvalónak látszik, hogy a sok munkától, stressztől és ingázástól könnyen rossz hangulatba kerülünk. A kutatók szerint azonban nem csak erről van szó. Véleményük szerint az alvás és a testünk természetes belső ritmusa is nagy szerepet játszik kedélyállapotunk változásában. Ezért az emberek többsége a reggeli idején a legboldogabb, a kedvük onnan válik egyre borongósabbá, egészen estig.

Dr. Macy professzor, a kutatás vezetője 84 ország 2,4 millió twitterezőjének 509 millió posztját viszgálta meg. Arra volt kiváncsi, hogy hányszor jelennek meg olyan pozitív kicsengésű szavak, mint a ’fantasztikus’, ’hihetetlen’, ’óriási’, ’klassz’ szemben a negatív, rossz hangulatot, szomorúságot, vagy dühöt megfogalmazó kifejezésekkel.

Ami különösen érdekessé tette a felmérést az az, hogy kultúrától, vallástól, nyelvtől függetlenül ugyanazt a mintát találta, és ez a hétvégeket érintő emelkedettebb hangulatra is vonatkozott. Az Arab Emirátusokban például, ahol a hétvége péntekre és szombatra esik, ezeken a napokon jelent meg a legtöbb pozitív kifejezés.

A kutatás eredményeit összefoglalva a pszichológus azt tanácsolja, ne hagyjuk, hogy a munkanapok lehúzzák a kedvünket, és próbáljuk meg elkerülni az agresszív, pesszimista kollegákat. A munkákra, amiket nem tudunk időben befejezni, inkább kérjünk még több időt, mint hogy gyorsan összecsapjuk őket.

-Menjenek boldogan dolgozni, és ne hagyják, hogy lehervasszák a kedvüket. Gondoljanak azokra az emberekre, akik a munkahelyükön kívül számítanak, és boldoggá teszik önöket. Ne felejtsék el, hogy a stressz és a boldogtalanság milyen károsan hat az egészségre!

(Kép: The Times)