Jump to content

A kettős mérce leggyakoribb célpontjai

2014. 03. 09. 08:22

Sokan hajlamosak kettős mércével illetni a nők szokásait és életmódját, ha véleményezésre kerül a sor. Bármennyire is modern a társadalom, amelyben élünk és fennhangon hirdetjük az egyenlőséget, a nők és férfiak megítélése még mindig eltérő lesz egyes dolgokban.

A HuffPost nemrégiben felhívta a figyelmet azokra a témákra, amiket leggyakrabban illetnek kettős mércével, ha arra kerül a sor. Ezekben a dolgokban eltérő módon ítélik meg a férfiakat és a nőket, és sajnos ez egy jó ideig valószínűleg így is marad.

1. „Túl sok” szexuális partner
Örök kérdés: mennyi a túl sok? Tíz? Húsz? Száz? Nyilván a „túl sok” fogalmát is eltérően értelmezik a férfiak és nők esetében. De ki dönti el, hogy mennyi a túl sok? Természetesen még mindig él a régóta használatban lévő, férfiak csapodárságát mentegető „vadászösztön” kifejezés, míg a nők továbbra is a „ribanc” minősítést kapják. De ez már olyan régi és oly sokszor emlegetett szemléletbeli különbség, hogy már felháborodni sincs kedvem.

2. Túlsúly
Bár a kutatások azt mutatják, hogy mindkét nem szenved a túlsúly esetén fennálló előítéletekkel, a nők sokkal inkább érzik magukon a nyomást, hogy igenis le kell fogyni. Ez is egy olyan jelenség, aminek nincs racionális oka – persze az állandóan arcunkba tolt szépségideálokon kívül. Miért nem érzik a férfiak ugyanannyira ezt a kényszert, mint a nők? Talán mert ők „sikerre vannak nevelve” és nincsenek tudatában a róluk kialakult képnek. Eltunyulás, egészségtelen életmód, korai betegségek kialakulásának kockázata – szimpatikus ez nekünk, hölgyeim?

3. Ha nincs gyerek
Azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket, gyakran az „önző” címkével definiálják. Miért vagyunk ennyire előítéletesek? Számtalan oka lehet, amiért egy nő nem akar gyermeket. Van akinél ezek mélyre nyúló lelki okok, van aki teljesen a hivatásának szeretné szentelni az életét, de ezeken túl még számos ok létezhet. „Az anyaság a nőiesség kiteljesedése” – gyakran halljuk érvként. Igen, ez lehetséges. De a férfiaknak nem szükségszerű megtapasztalniuk az apaságot? Biológiailag úgy volt ez kitalálva anno, hogy ketten kellenek egy lurkó létrehozásához. Akkor miért nem várjuk el mindkét féltől ugyanúgy, hogy gondoskodjanak az utánpótlásról?

A fentiek a kettős mérce három leggyakoribb példája. Természetesen még számtalan olyan eset és élethelyzet van, ahol a nőket valamiért sokkal könnyebben elítélik, mint a férfiakat. De ebben az esetben valójában nem a tett a megbélyegző, hanem az előítélet.

 

 (Kép: www.croatiaweek.com)