Jump to content

9+1 érdekesség az Oscar gáláról

2014. 03. 01. 09:14

Holnap kerül megrendezésre az Oscar-gála, immár 86. alkalommal. Bizonyára sok izgalmat tartogat az idei díjátadó, amelyek közül az egyik legnagyobb, hogy Leonardo DiCaprio büszkélkedhet-e szobrocskával vagy idén is a jelöléssel kell beérnie. Addig is nézzük meg az elmúlt évek Oscar-díjátadóinak legérdekesebb történelmi pillanatait.

1. Az Oscar-történelem legsikeresebb filmjei a Ben Hur, a Titanic és a Gyűrűk Ura: A király visszatér. Mindhárom film 11 díjat nyert, habár csak a Gyűrűk Ura volt az, amely az összes jelölését szoborra váltotta.

2. Adrian Brody volt a legfiatalabb színész (akkoriban mindössze 29 évesen), aki a Legjobb Színésznek járó díjat valaha hazavihette.

3. A Legjobb külföldi filmnek járó Oscart legtöbbször olasz filmek kapták, összesen 10 alkalommal. (Nem hiába, Fellini zsenialitása Amerikát is meghódította.)

4. A legtöbbször díjra jelölt karakter a véres VIII. Henrik volt, három színész is kapott díjat megformálásukért: Charles Laughton, Robert Shaw és Richard Burton.

5. A „köszönöm-világbajnok” Gwyneth Paltrow, aki összesen 23-szor mondta ki ezt a szót a köszönőbeszéde során.

6. Az utolsó fekete-fehér film, amely megkapta a Legjobb filmnek járó díjat, a Schindler listája volt 1993-ban. (Te jó ég, hogy telik az idő!)


Liam Neeson (Oskar Schindler szerepében) 

7. Lisa Minnelli az egyetlen Oscar-díjas színésznő, akinek a szülei is mindketten Oscar-díj tulajdonosok.

8. Az Oscar-szobor 34 cm magas és több mint 3 kg. (A színészeknek a köszönőbeszéd gyakorlása mellett nem ártana karra is gyúrni.)

9. A legenda szerint a szobrot az Amerikai Filmakadémia könyvtárosa nevezte el Oscarnak, mert az megszólalásig hasonlított nagybátyjára. (Ezt azért még emésztenünk kell.)

+1: Gwyneth Paltrow Oscar-díjátadón elejtett könnyeiből 657 növényt lehetne meglocsolni.

 

Forrás: www.empireonline.com
Fotók: pinterest