Jump to content

Érvek a spirál mellett

2017. 11. 29. 19:00

A nemkívánt terhesség megelőzésére ma már több és viszonylag biztonságos megoldás rendelkezésünkre áll, de egyik sem jelent teljes védelmet sem a terhesség, sem pedig a szexuális úton terjedő betegségek ellen. A következőkben a spirálról fogunk szót ejteni.

A leggyakrabban használt védekezési mód a fogamzásgátló tabletta szedése. Sokan idegenkednek a hormonális készítményektől. Azok a nők, akik már szültek, azonban az elkövetkezőkben nem szeretnének gyermekáldás elé nézni, gyógyszert sem szeretnének szedni, azok számára adott a spirál. Csakhogy sok rosszat lehet erről a fogamzásgátlási módszerről olvasni, hallani. A már szült, kőzépkorú hölgyek esetében azonban a legideálisabb. Amellett, hogy megbízható, hatékony, még kényelmes is. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a spirál felhelyezése szabályosan történjen, valamint hogy viselője rendszeresen megjelenjen felülvizsgálatokon.

A spirált csakis nőgyógyász helyezheti fel, méghozzá a menstruáció közben. Ez az a művelet, amelyhez szükség van a vérzésre, mert akkor lehet a legkíméletesebben felhelyezni a spirált a méhbe. A spirál lényegében egy T-alakú kis eszköz, amely nemesfémből vagy rézből készül, ezek a nemesfémek spermaölő hatással bírnak. Ma már olyan újabb spirálok is forgalomban vannak, amelyek hormont is tartalmaznak. A felhelyezett eszközből a hormon lassan szívódik fel, és csak a méhre hat, így más szervet, a szervezetet egészét nem terheli meg. A hormon ráadásul még az esetleges mellékhatásokat is csökkenti. Míg a fémet tartalmazó spirálok felerősíthetik a vérzést, addig az újabb hormontartalmú eszközök könnyebbé teszik a menstruációs időszakot. Az orvos által felhelyezett spirál a spermiumok mozgását is meggátolja, valamint olyan steril gyulladásban tartja a méh nyálkahártyáját, hogy ezáltal nem tud beágyazódni az esetlegesen megtermékenyült petesejt sem.

A spirál egy hosszú ideig tartó védelmet biztosító eszköz, amely éveken keresztül is a méhben maradhat. A meghatározott idő termékektől függ, de természetesen bármikor kérhetjük annak eltávolítását is. Mihelyt a spirált a nőgyógyász eltávolítja, úgy nagyon hamar helyreállhat a termékenység is.

A felhelyezés utáni egy vagy két hónapon belül érdemes újbóli vizsgálatra elmenni, ultrahangos vizsgálattal megállapítható, hogy minden rendben van-e. Ha panasz lép fel, természetesen azonnal konzultálni kell a nőgyógyásszal. Amennyibe se panasz, se kérdés nem merül fel, akkor elegendő az éves rákszűrésen és vizsgálaton megjelenni.

Hazánkban csak azok a nőknek helyezhetnek fel spirált, akik már szültek. A spirál kétségtelenül egyik legnagyobb előnye, hogy hosszú távon (3-10 év) nyújthat védelmet és lényegében bármikor eltávolítható. A hátulütője annyi, hogy a felhelyezést és eltávolítást csakis nőgyógyász végezheti el. Másik nagy előnye, hogy az intim együttlétet nem kell megszakítani. Az a nő, aki nemrégiben adott életet gyermekének, védeni akarja magát az újabb terhességtől, de hormonális készítménnyel sem akarja szervezetét bombázni, számára is legjobb megoldás lehet a spirál, amely már szülés után hat héttel felhelyezhető.

A spirál felhelyezése után előfordulhat kellemetlen és kényelmetlen érzés az alhasban, de ez sem mindenkinél jelentkezik. Az egyik szövődmény lehet a kismedencegyulladás, de ha szabályosan helyezik fel, erre is kicsi az esély.

(Forrás: marmalade.hu | theatlantic.com, paleoforwomen.com, greenstar.org.pk/képek)