Jump to content

Mitől csökken a női libidó?

2017. 09. 19. 19:00

Lehet egy szerelem leigázó, hatalmas tűzzel, hevesen lángoló, a mindennapi megfelelések, a stresszes állapot bizony lenyomhatja a szerelmesek libidóját. A nőkre talán többször jellemző lehet ez a tünet. (Legalábbis a férfiak elmondása szerint).

Nos, a férfiak pedig előszeretettel nagyítják fel a dolgokat, és egy-két kihagyott légyott számukra egyértelművé teszi, hogy valami gond van a nővel. Ha pedig a környezetünkben olyan párok vannak, akik előszeretettel hirdetik szerelmüket és szerelmeskedéseik intenzitását, a nőben automatikusan felmerül a kérdés: mi a baj velem?

Ha párkapcsolatban él egy nő, és még szerelmes is, ennek ellenére alig tudja magát rávenni arra, hogy ezt fizikailag is éreztesse társával, akkor annak oka van.

Nem, nem a fejfájás, amire sok hölgy szokott panaszkodni, hogy kikerülje a testi érintkezést. De miért is ne lehetne ez az egyik ok?! Agyoncsépelt téma, ettől függetlenül nagyon általános, hogy a stressz sokakat érint. Tele vagyunk tennivalókkal, megoldandó problémákkal, amelyeket el kell intézni. A sok gond túlterheli az ember agyát, amelytől stresszessé válhatunk, fejünk is megfájdulhat. Márpedig a stressz az egyik legnagyobb gyilkosa a nemi örömök iránti vágynak. Habár a testi örömök kielégítése igencsak jó feszültségoldó módszer, és a férfiak gyakran alkalmazzák is, a nőknél ez nem mindig hatásos. Esetünkben a libidó csökkenését idézheti elő.

A feszültségekkel teli időszak kísérője lehet az álmatlanság is. Amikor annyit töprengünk azon, hogy mit és hogyan kellene megoldani, könnyen az alvási idő rovására mehet. Márpedig a kialvatlanság stresszhez vezet, a stressz pedig a nemi vágyat vágja haza. A kialvatlanság állapotában eljöhet az a pont, hogy vonz az ágy, de még véletlenül sem a lepedőakrobata mozdulatok miatt, hanem hogy végre kialudjuk magunkat.

Halmozottan hátrányos helyzetben vannak az éppen a babájukat nevelgető kismamák, akiknek néhány óránként szoptatni kell kicsijüket. Az éjszaka számukra sem a nyugodt alvásról szól, ráadásul a tej termelődése közben egy olyan hormon is jelen van a szervezetükben, amely kihat a nemi vágyra. Érzékelhetően nem fokozza azt, hanem csökkenti. Ha az első babával éli meg az anyaságot a nő, minden figyelmével a gyermekére koncentrál, így elképzelhető, hogy az apa háttérbe szorul.

Ha már a hormonokról is szó esett, bizony nagy hatással vannak ránk. Ha nem megfelelő mértékben vannak jelen a szervezetünkben (túl sok vagy túl kevés), hatnak hangulatunkra és vágyainkra is. Így a fogamzásgátló tablettában található hormonok is csökkenthetik a libidót.

Ha a fent említett okok egyikét sem tudsz magadénak, akkor egy kis változatossággal felkorbácsolható az érdeklődés, a lankadó vágy. A túl megszokott, egyhangúvá és unalmassá, szinte már gépiessé vált együttlétek helyett másban érdemes gondolkodni. Ha még a romantika is hiányzik, akkor pláne minden kedv eltűnik. Nem árt, ha a férfiak előbb a női szívre és lélekre hatnak, csak aztán a testre.

(Forrás: marmalade.hu | sheknows.com, tctmed.com, womenshealthmag.com/képek)