Jump to content

Az érzés, amit a legtöbben szeretnénk elkerülni, avagy a viszonzatlan szerelemről...

2017. 09. 07. 14:08

Bizonyára mindenkinek volt „szerencséje” élete során, a plátói szerelem átéléséhez. Ahhoz a kínzó érzéshez, mikor a távolból csodálsz valakit, nézegeted a képeit, felnézel rá, a gondolataid körülötte forognak, de ő, ezt nem viszonozza, esetleg mással él boldog kapcsolatban. Az érzés fájdalmas, és gyakran okoz szomorúságot annak a félnek, aki csak távolról epekedik a másik iránt. Mit tehetünk ilyenkor?

Plátói szerelemnek nevezzük azt az érzelmi állapotot, mikor az egyik fél valódi érzelmeket táplál a másik iránt, azonban ez az érzés viszonzatlan marad. Nincs érintés, nincs romantikus ölelés, nincsenek csókok, mind, csak a fantáziánkban. Sokan azt gondolnák, ez az érzés, csak a tinikre jellemező, de a plátói szerelem kortól és nemtől független.

Belefuthatunk valakibe az utcán, tömegközlekedésen, munkahelyen, edzés közben, bevásárlás során...stb. A plátói szerelem egyszerre lehet csodálatos és fájdalmas is. Vannak olyan embertípusok, akik nem mernek kezdeményezni a másiknál. Számukra a plátói szerelem egyfajta biztonságot nyújt, hiszen nem kell attól félni, hogy kiszemeltünk elutasít, hiszen nem is tud az iránta táplált érzelmekről. Nem kell attól félni, hogy megismerjük a másik hibáit, és kiábrándulunk belőle, hiszen a fantáziánkban mindig éppen úgy viselkedik, ahogyan mi szeretnénk, de attól sem kell tartani, hogy „választottunk” kiábrándul belőlünk, a hibáink miatt. Önmagunk nyugtatása, csak az érem egyik oldala, másfelől a plátói szerelem kimondhatatlanul fájdalmas, mivel tudjuk, hogy akit bálványozunk elérhetetlen. 

A lehetőség mindig adott, hogy érzelmeinket kifejezzük a másik irányába. Természetesen mérlegeljük a lehetőségeket, nem árt tájékozódni, hogy választottad egyedülálló-e vagy esetleg már házas? Ha családos ember, akkor bármennyire is nehéz, fel kell dolgoznod, hogy ez plátói kapcsolat marad. A másik probléma, ha nem tudod valójában ki ő, ha látsz rá esélyt, hogy még összefuthattok valahol, ne habozz, szólítsd meg, kezdeményezz beszélgetést, mérd fel a terepet, hogy szabad-e a pálya. A legfontosabb, hogy mindig gondold át, hogy mit szeretnél igazán. Megfelel számodra ez a plátói állapot? Esetleg úgy érzed, már nem bírod tovább? Dönts a legjobb belátásod, és persze a szíved szerint.

Vannak olyan plátói kapcsolatok is, amikor valójában mindkét fél érez valamit a másik iránt, mégsem lehetnek együtt. Ez bekövetkezhet házasság, család, betegség, távolság, vagy akár szülői tiltás miatt is. Vannak olyanok, akiket élvezettel tölt el, ha a másik ember elérhetetlen. És az is megtörténhet, hogy ha sikerül elérnie vágyai tárgyát, már kevésbé lesz vonzó,mint előtte. Természetesen egy kapcsolat sokkal bonyolultabb a valóságban, mint álmainkban, de ha valóban szeretnéd a másikat, akkor ne elégedj meg azzal, hogy csak álmaidban lehettek együtt.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)