Jump to content

A válságos kapcsolat 5 üvöltő jele

2017. 07. 25. 14:00

Hiába kong a vészharang süket fülekre talál? Talán jobb lenne a kukába hajítani a füldugót, és elejébe menni a problémáknak, amíg nem késő. Hallgass az ösztöneidre, és ismerd fel a válság intő jeleit.

Nincs olyan kapcsolat, ahol ne ütné fel fejét probléma, nézeteltérés, súrlódás, mégis sokan a megoldás helyett pániküzemmódra váltanak, ezzel pedig kezdetét veszi a válság. Elvégre a kimondatlan, elmérgesedve hagyott problémák, csak tovább terjednek, akárcsak a mérgezés a testben.

Végtelenített ismétlés

Egy ideig működik a dolog, hogy gyakran beszéltek ugyan azokról a problémákról ettől várva a megoldást. Azonban ahogy telnek a hetek és hónapok a problémák és a nagy beszélgetések nem hogy eltűnnének, hanem állandóvá válnak. A lemez persze mindig ugyan az. Ilyenkor a legjobb, ha az elvárásokat minimalizáljátok, igyekeztek kompromisszumot kötni, de nem látszat módon, hanem igazán, szívből jövően.

Egy út, két külön irány

Ijesztő és egyben elszomorító a rádöbbenés: nem közösen toljátok a szekeret. Egy kis ideig belefér, hogy egymás mellett haladtok, de nem egy irányba, viszont ha ez állandósul, nincs értelme a dolognak. Hiába leszel te az a fél, aki újra a szekér mögé áll és tolja, ha a másik már rég lóháton ül és vágtat.

Kiüresedett mondatok

A tartalmas, mély beszélgetés a jólműködő kapcsolat alapja. Nyilván a mindennapokba elfér olykor az üres csevegés, de ettől függetlenül ott kell lennie a felszín alatt valós érdeklődésnek, a képességnek, hogy bármiről bármikor bármeddig képesek vagytok beszélgetni, akárcsak az elején. Ha ez nincs meg, és felszínessé válnak a párbeszédek, hamar unalmassá, monotonná, érdektelenné válik a dolog.

Gyakran előfordul az is a már haldokló kapcsolatokban, hogy a két ember elbeszél egymás mellett, és mindkét fél magára marad a problémáival. Ez egyrészt annak a számlájára írható, hogy mindketten túlzottan saját magatokkal foglalkoztok, másrészt annak is betudható, hogy talán már nem vagy annyira vevő a másikra, és belefáradtál az állandó problémákba. Ez pedig hamar érzelmi kiüresedéshez vezet.

Több külön program, kevesebb összebújás

„Szabadnapokra” mindenkinek szüksége van, főképp ha az a magának való típus az illető. Viszont el kell választani a jogos énidőt a kapcsolat rovására menő szándékos különléttől, amikor azért nem találkozol a másikkal, mert nincs kedved és inkább lennél egyedül.

Ez utóbbi destruktív hatású és megöli a kapcsolatot. A szenvedélyt nem a különléttel lehet visszacsempészni, hanem azzal ha mindketten veszitek a fáradtságot és tesztek azért, hogy a másik kedvében járjatok. Ha ez pedig teher, akkor jobb hagyni az egészet.

A kihűlt ágy históriája

Ezennel el is érkeztünk a kapcsolat végéhez. Ha az intimitás hanyatlik, az együttlét feladattá, kötelességgé alakul vége mindennek. Lehet próbálkozni visszahozni a régi tüzet, de az már soha nem fog olyan lángol égni, mint amikor minden jó volt.

A vonzalom gyengülését pedig milliónyi apróság együttes jelenléte is kiválthatja. A viták, a ki nem mondott szavak, az észrevétlen sértések, a hiányzó kedves szavak, a hosszú beszélgetések… Egyszóval, alig lehet megfejteni, mi volt az a pont ahol a tűz, hamuvá vált.

 

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)