Jump to content

Akkor értékeljük csak igazán, amikor nincs. Mit okoz a szex hiánya?

2017. 06. 23. 19:00

Egy nem működő kapcsolatot lezárni is fájdalmas dolog, hiszen valakit beengedtünk az életünkbe, de nem jött össze. Egy párkapcsolat része kell hogy legyen a testiség, de ha az sem működőképes, az végképp megrontja az egészet.

Inkább ne legyen párkapcsolat, minthogy egy rosszban legyen benne valaki - szokták ezt mondani, hiszen egy semmiben nem egyező, vitától, veszekedéstől harsogó, de szextől mentes párkapcsolatban lenni felőrlő. Az ilyenből való kiszakadás felüdülést hozhat akár mindkét félnek, és kiélvezhetik az egyedüllétet vagy épp belevethetik magukat az ismerkedésbe. Az egyedüllét természetesen nem jelenti feltétlenül, hogy magányossá válik az ember, egyszerűen csak elkezd olyan lehetőségeket felfedezni, amelyeket a rossz kapcsolatában észre sem vett. Nem kell elszámolnia senki felé, nem kell közölnie senkivel, hogy miért akkor ért haza, és hol volt. Mások pedig a friss kapcsolatlezárás után is azonnal párjuk, vagy legalábbis egy partner keresésébe kezdenek.

Az embernek vannak testi és lelki igényei is, amelyet lehet ugyan feszíteni, de a végleteket nehezen viseljük. Még ha jó is egy kicsit egyedül lenni, egy idő után vágyunk valaki után, aki megért, aki szeret, aki kielégíti lelki vágyainkon túl a testit is. Bizony, a szex hiánya gyilkos tud lenni. Még akkor is, ha önként vállaljuk, hogy egy időre kiszakadunk ebből. Előbb vagy utóbb felüti a fejét a vágy. A legideálisabb persze, ha találunk magunk mellé egy olyan partnert, akivel nem csak a testiség tart össze, hanem lelki ponton is érintkezünk. Sokunk inkább vállal némi szexmentes időszakot azért, hogy egy megfelelő emberrel élhesse át újból a szerelem, a szex minden velejáróját.

A szex az egyik legegészségesebb testmozgás, amely közben olyan nemi hormonok is felszabadulnak, amelyek jótékonyan hatnak mind a nő, mind a férfi testére, egészségére. Az orgazmust megelőző pillanatokban jókora oxitocin löketet kap a szervezetünk, amelynek hatására a lelki bajok is háttérbe szorulhatnak. Nem csoda, hogy az oxitocint boldogsághormonként is szokták emlegetni. A rendszeres és jó nemi élet ténylegesen képes csökkenteni a depresszió kialakulását. Ezentúl nevezhetjük a szexet természetes fájdalomcsillapítónak is, mert a hormonok hatására az endorfinok szabad teret kapnak, még a fájdalom tompításában is szerepük van. Emellett ugyancsak természetes immunerősítőnek is tekinthetjük.

Ha a szex így hat az egészségünkre, akkor hogyan hat annak hiánya ránk? A hangulatingadozást nem kell mindig a menstruációra, vagy netén a változókorra fogni. Gondolkodj csak el azon, hogy mikor volt részed utoljára egy légyottban? Lehet, hogy a rossz kedélyállapotod a szex hiányával magyarázható?

A kielégítő szexuális élet hiánya szürkévé tehet. Mire gondolunk? Arra, hogy mintha az élet csak hálni járna beléd. Úgy is nézel ki, de úgy is érzed magad. Bőröd fakó, hajad fénytelen. A rendszeres szeretkezések megnövelik az ösztrogéntermelést, amely segíti a tápanyagok gyorsabb felszívódását, és még az öregedést is lassítja. Minden csoda kenceficénél és beavatkozásnál többet ér, ha az ember lelke és teste is karban van tartva, mert kívül és belül is ápol a szex.

(Forrás: marmalade.hu | huffingtonpost.com, everythingzoomer.com, giphy.com/képek)